Kløft

Smukt, tredelt sjal, hvis midterparti er et hulmønster og de to andre dele har bladmønster. Der er forslag til at gøre det større og mindre. Strikket i bomuld/viscose på pinde 4.
Sværhedsgrad: Mellem | Tidsforbrug: Mellem | Pinde: 4

Af Noora Backlund

Størrelse

Længde: 155 cm
Bredde: 73 cm
Bredde af midterste del: 48 cm.

Materialer

Garn

Drops Cotton Viscose (eller andet sport weight- eller heavy fingering-garn) (54 % bomuld, 46 % viscose; 110 m/50 g); 9 ngl.

Forslag til erstatningsgarn fra garnbutikken Rito:  
Drops Belle 

Strikkepinde

4 mm.

Strikkefasthed

23 m = 10 cm i glatstrikning.
Strikkefastheden er ikke vigtig.

Kommentarer

Sjalet strikkes i 2 stykker, som til sidst sys sammen. Det giver mulighed for et symmetrisk hulmønster (som strikkes fra kanterne ind mod midten af sjalet), mens sammensyningen af bladmønsterdelen og hulmønsterdelen skjuler sømmen næsten helt.

I slutningen af opskriften er der tips til variationer.

Sådan gør du

Slå 189 m op. Strik 1 p ret.
De første og sidste 3 m danner den retstrikkede kant og strikkes altid ret. De er ikke med i diagrammerne.

Diagrammer

Bemærk: Vrangp vises ikke i diagrammerne. På  vrangs strikker du kantm i ret og derefter strikkes retm ret og vrangm samt omslag vr.

Bladpaneler

Bladene strikkes fra diagram (Diagram A og B). Sektion er en baggrund i omvendt glatstrikning, der starter med en bredde på 7 m mellem hvert diagram og snævrer ind med 1 m i starten af hver følgende gentagelse, indtil der er 2 m tilbage mellem bladdiagrammerne.

Strik diagrammerne i følgende rækkefølge: Kantm, B-højre, C, *A, C, B, C*. Gent fra * til *, til der er 17 m tilbage, A, C, B-venstre, kantm.

Forts med at følge diagrammerne, til du i alt har 6 lodrette gentagelser (med 2 vrangm mellem hvert diagram). Slut med diagrammets sidste retp.
Strik 7 p ret. På sidste p tager du 4 m ind jævnt fordelt = 115 m tilbage.
Sæt maskerne til Bladpanel 1 på  en maskeholder. Strik Bladpanel 2 magen til helt fra opslaget.

Forts med Hulmønsterpanel nedenfor.

Hulmønsterpanel

Strik diagram D, til hulmønsterpanelet har den ønskede længde. Husk de 3 kantm hele vejen.
Sjalet på  billedet har i alt 10 lodrette gentagelser af diagram D. Slut med diagrammets retp.

Færdiggørelse

Sy stykkerne sammen med maskesting eller aflukning med 3 pinde. Du kan også lukke af på hvert stykke for sig og sy dem sammen.
Blok sjalet, så det får den ønskede facon og størrelse.

Tips til variationer

Bredde

For at ændre bredden på sjalet, skal du ændre antallet af masker, du slår op, med denne formel: (2×c + a + b ) m, hvor c = antallet af oprindelige m i sektion C, a = antallet af m i Diagram A p 1 og b = antallet af m i Diagram B p 1. Mine værdier er: c = 7, = 1, b = 11, så for at ændre bredden af sjalet, skal du tilføje eller fratrække et antal m, der er deleligt med 26 i forhold til de opslåede 189 m.

Længde af bladpanel

1.   Brug opskriften som basis

Dette betyder, at du skal regne bagud fra opslaget, dvs. tilføje række masker, hvor sektion C er, fx “8 vr”, “12 vr” eller endnu bredere. For at gøre det skal du udregne et nyt antal, der skal slås op.

Der er i alt 14 sektioner af C mellem de forskellige Diagram A‘er og B‘er i den oprindelige opskrift. Så for hver lodrette gentagelse af A eller B, du vil tilføje, skal du lægge 1 m til hver af de 14 C‘er. Dvs. at for hver lodrette gentagelse skal du lægge 14 m til opslagsmaskerne og strikke flere vrangm mellem Diagram A og B.

Du kan også opnå 2 yderligere lodrette gentagelser ved at forts som før, til du ikke har flere m tilbage mellem A og B. Dette vil give et smallere hulmønsterpanel end i den oprindelige opskrift. Tilpas maskeantallet til hulmønstret.

Du kan bruge en lignende metode til at afkorte bladpanelet, enten ved at trække et antal m, der er deleligt med 14, fra opslagsmaskerne (og strikke færre m mellem Diagram A og B) eller ved at udelade nogle af de sidste lodrette gentagelser af Diagram A og B (dette giver et bredere hulmønsterpanel end i opskriften).

Tilpas maskeantallet til hulmønstret.

2.   Gentagelser uden indtagninger

Slå op som i opskriften, men forts med at strikke lodrette gentagelser af mønstret uden at tage ind i vrangm mellem Diagram A og B. Genoptag indtagningerne efter det ønskede antal gentagelser er blevet tilføjet til længden.

3.   Spring indtagninger over

Du kan springe indtagninger over i nogle af de lodrette gentagelser, hvilket vil bevare sjalets facon, men tilføje flere gentagelser undervejs. Strik flere gentagelser uden at tage ind for at få et længere bladpanel.

Udregning af maskeantal til hulmønster

Hvis du har ændret mønstret, skal dit maskeantal sikkert tilpasses til Diagram D i hulmønstret. Dette gøres i mønstret på 7. p af retstrikningen mellem bladpanelet og hulmønsterpanelet ved enten at tage ud eller (helst) tage ind det antal m, der er nødvendige, for at det passer til hulmønstret.

Det krævede maskeantal til hulmønsterpanelet er: 3 kantm + 7 m diagramkant + (x × 6 m gentagelse af diagram) + 3 kantm, hvilket giver antal, der er delelige med 6 + 13 m.

For at regne ud, hvor mange m du har brug for at tage ind før hulmønsterpanelet skal du tage antallet af m på dine pinde, trække 13 fra det tal (kantm + diagramkanter), og du får så antallet af m til rene diagramgentagelser. Er det antal deleligt med 6? Hvis det er, er du heldig, og du behøver ikke gøre mere. Hvis det ikke er, skal du finde det nærmeste (mindre) tal, der kan deles med 6, regne forskellen ud og tage det antal m ind på din sidste omg retstrikning.

Fx har du i opskriften 119 m tilbage efter bladpanelet. Træk 13 fra det = 106 m. 106 kan ikke deles med 6, men det kan 102, så jeg måtte tage 4 m ind for at få det til at passe.

Om designeren

© 2015 Noora Backlund. Original titel Rift. Kun til personlig brug. Hverken opskrift eller færdigstrikket produkt må videresælges. Kontakt Noora.

Oversat af Marianne Holmen med tilladelse af designeren. Oversat med tilladelse.

Se Forkortelsesliste | Se Rettelsesliste.

Kommentarer
Har du kommentarer til denne opskrift, kan du bruge formularen nedenfor.
Spørgsmål
Spørgsmål til en opskrift? Spørg Strikkeglads venner på Facebook.
Andre henvendelser
Har du henvendelser, som ikke drejer sig om opskriften, så brug venligst vores kontaktformular.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar