...
Hjem » Strikkeopskrifter » Zigzagtæppe

Zigzagtæppe

Dette er et af  Frankie Browns tæpper, der er strikket af strimler, der er 10 masker brede. Opskriften er specielt velegnet til farveskiftegarn, der rigtig kommer til sin ret i zigzagmønstret. Kan også bruges til puder, tørklæder, dækkeservietter osv.
Sværhedsgrad: Mellem | Tidsforbrug: Mellem | Pinde: 4½ 

ten stitch 1Af Frankie Brown

Denne teknik går ud på at strikke retstrikkede strimler, der zigzagger på grund af regelmæssige udtagninger og indtagninger. Alle strimler er 10 masker brede. Du strikker dem sammen undervejs, så der er ikke noget, der bagefter skal sys sammen, og desuden er resultatet helt ens på begge sider.
Du kan bruge hvilket som helst garn og enhver pindetykkelse. Du kan strikke mange strimler til et tæppe, som jeg har gjort, eller færre, længere strimler til et tørklæde. Opskriften er også god til at få brugt restegarn, da strimlerne kan strikkes i forskelligt garn og i forskellige farver.
Opskriften er ikke så kompliceret, som den ser ud, og arbejdet bliver ikke kedeligt, da der skal tages ud og ind hele tiden.

Størrelse

Ca. 122 cm x 89 cm.

Materialer

Garn

Rico Poems (75 % uld, 45 % nylon; 100 m/50 g), farve 005; ca. 15 ngl.

Anbefalet garn (Mayflower.dk): Mayflower Easy Care Classic

Strikkepinde

4½ mm jumper eller rundp.

Kommentarer

En retrille består af 2 pinde: 1 retp frem og 1 retp tilbage.

Opskriften bruger ordene ‘zig’ og ‘zag’. Zig bruges, når der tages ud i højre side, og zag, når der tages ind. 1 zig + 1 zag = 1 zigzag!

Selv om opskriften er ret nem, kan man komme til at tælle forkert antal masker eller riller. Tjek maskeantallet tit – der skal altid være 10 m på pinden ved slutningen af en retrille. For at holde styr på antallet af riller satte jeg en sikkerhedsnål i strikketøjet, hver gang jeg startede en zig eller en zag, og derfra talte jeg så de 10 riller.

Sådan gør du

zz1Første strimmel

Slå 10 m op.
P 1: Strik ret i forreste og bageste løkke, 7 r, 2 r sm. P 2: Ret.
Strik p 1-2 i alt 10 gange = 10 retriller.

Strik nu de følgende 2 p i alt 10 gange:

  • P 1: Ret.
  • P 2: Strik ret i forreste og bageste løkke, 7 r, 2 r sm.

Så har du din første zigzag, som det ses på billedet. I de første 10 riller tages der ud i højre side (zig), og i de næste 10 p tages der ind (zag).

Forts med at strikke skiftevis zig og zag, indtil strimlen er så lang, som du ønsker. Jeg strikkede 8 fulde zigzagger. 

På den sidste zag skal du kun strikke 9 retriller, før du vender til næste strimmel. På billederne ses det, at jeg allerede har strikket flere strimler, men anvisningerne for at vende og strikke strimler sammen er ens, hvad enten du har strikket 1 strimmel eller 20.

zz2-3Vending

Næste p: Ret.
Luk nu af for 9 m, så du kun har 1 m på pinden. Vend arb, så du er parat til at strikke tilbage.
Start den næste strimmel ved at slå 9 m op, så du igen har 10 i alt.

Herfra skal strimlerne både strikkes sammen med den forrige strimmel og selv formes. Sammenstrikningen sker i slutningen af den første p for hver retrille ved at tage den sidste m af som ret, samle op og strikke en m fra enden af den næste rille på forrige strimmel og trække den løse m over.

zz4Sammenstrikning af en zig

Strik 10 retriller således:

  • P 1: Strik ret i forreste og bageste løkke, 8 r, tag 1 løst af som ret, saml op og strik 1, træk den løse m over.
  • P 2: 2 vr sm, 9 r.

Sammenstrikning af en zag

Strik 10 retriller således:

  • zz5P 1: 9 r, tag 1 løst af som ret, saml op og strik 1, træk den løse m over.
  • P 2: 1 vr, strik ret i forreste og bageste løkke, 6 r, 2 r sm.

Forts på samme måde. Denne metode til at strikke sammen giver en pæn, forhøjet kant i højre side, men da arb vendes i slutningen af hver strimmel, skifter højre side, så du får en forhøjet kant på hver anden strimmel på begge sider.

Vending efter sammenstrikning

Vendingen i slutningen af en sammenstrikket strimmel strikkes på tilsvarende måde som første strimmel. Strik 9 retriller af den sidste zag.

  • Næste p: 9 r, tag 1 løst af som ret, saml 1 op og strik den, træk den løse m over.

Luk nu af for 9 m, så du kun har 1 m på pinden. Vend arb og slå 9 m op. Du er nu klar til at starte næste strimmel.

Færdiggørelse

Når dit arb er langt nok, lukker du alle 10 m af i stedet for kun 9.

Tæppets kant bliver ikke helt lige, som du kan se. Blokning afhjælper det en smule, men hvis det generer dig, kan du tilføje en hestetømme (I-cord) hele vejen rundt eller hækle en kant.ten stitch 3

Om designeren

© Frankie Brown, 2010. Original titel Ten Stitch Zigzag. Kun til personlig brug. Hverken opskrift eller færdigstrikket produkt må videresælges. Kontakt Frankie på Ravelry (Rosemily).

Frankie Brown har bedt om, at dette medtages: All my ravelry patterns are free to download but, if you enjoy them, please consider making a donation to the Children’s Liver Disease Foundation, a charity which funds research and supports the families of children with a liver disease. You can do this easily by going to my fundraising page.

Oversat af Marianne Holmen med tilladelse af designeren. Translated with permission.

Se Forkortelsesliste | Se Rettelsesliste.

Kommentarer
Har du kommentarer til denne opskrift, kan du bruge formularen nedenfor.
Spørgsmål
Spørgsmål til en opskrift? Spørg Strikkeglads venner på Facebook.
Andre henvendelser
Har du henvendelser, som ikke drejer sig om opskriften, så brug venligst vores kontaktformular.

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer til “Zigzagtæppe”

  1. Jeg er vild med det tæppe her. Har dog aldrig lært at læse opskrifter og har altid strikket fra mit hoved, med mange omstriknkninger før mine trøjer kunne bruges.Faldt over dette tæppe og troede jeg kunne forstå opskriften, men nej-ikke alligevel. Det ville være rigtig lækkert med en lille instruktionsvideo

    Svar

Skriv en kommentar