...
Hjem » Artikler » Om at finde det rette erstatningsgarn

Om at finde det rette erstatningsgarn

De fleste af opskrifterne fra strikkeglad.dk er oversat fra amerikansk. Der er også opskrifter fra England, Australien, Canada, Sydafrika og New Zealand. Derfor vil meget af originalgarnet være svært at få fat på i Danmark. Vi kommer med forslag til erstatningsgarn, der kan købes hos Rito.dk (fordi vi samarbejder med Rito – der kan også findes andre typer erstatningsgarn).

Når man skal finde erstatningsgarn, er der mange ting at tage højde for, og hver gang må man gå på kompromis med nogle af tingene. Det er en vurderingssag fra gang til gang, hvilke egenskaber der må vige for andre. Derfor kommer her en kort beskrivelse af, hvad man skal tage højde for, så den enkelte strikker også selv kan finde et egnet garn. 

Garnkvalitet og fibersammensætning

Man kan i princippet strikke rigtig mange ting i rigtig meget garn, men udtrykket vil variere meget. Fx “falder” bomuld meget tungere end uld, så vi bestræber os på at finde et garn, der har nogenlunde samme fibersammensætning som originalgarnet. Vi ser også på, hvordan garnet er spundet og tvundet, da det har stor betydning for det færdige udtryk. Mange amerikanske opskrifter er strikket i et akrylgarn, og det er vores indtryk, at danske strikkere i højere grad foretrækker naturfibre. Derfor vil vi fra gang til gang vurdere, om originalgarnet skal og kan erstattes af et naturfibergarn.

Strikkefasthed

Det er vigtigt at finde et garn, der har nogenlunde samme strikkefasthed som originalgarnet. De fleste strikkere er vant til at få en strikkeprøve til at passe, og nogle gange vil vi vælge et garn, der skal strikkes på en anden pind end originalgarnet for at få strikkefastheden til at passe.

Løbelængde

Det er vigtigt, der er nok garn! Derfor vil der altid være anvisning på, hvor meget garn der minimum skal købes. Vi gør os stor umage for at regne rigtigt, men regn selv efter for en sikkerheds skyld. 

Drapering

Det er svært at vurdere et materiales drapering ud fra billeder og endnu sværere at finde et erstatningsgarn, der draperer på samme måde. Derfor vil det være et skøn ud fra fibersammensætning, løbelængde/vægt og en vurdering af, hvordan garnet er spundet og tvundet. 

Farveskift og effekter

Hvis originalgarnet er et garn med effekter eller farveskift kan det være nødvendigt at gå mere på kompromis med nogle af de ovenfor beskrevne faktorer for at opnå den ønskede effekt. Men vi bestræber os altid på at finde et andet garn med effekter eller farveskift.

Skriv en kommentar