...
Hjem » Artikler » Strikkeglads egne tæpper

Strikkeglads egne tæpper

Efter nogle uger om strikning af tæpper generelt, skriver Katrine her lidt om de gratis tæpper, der allerede ligger på Strikkeglad.

 

Af Katrine Andrea Nordestgaard

Jeg har ét tæppe endnu at fortælle om, men det må vente lidt. I dette blogindlæg skal vi på rundfart i Strikkeglads arkiv af tæppeopskrifter og se lidt på, hvilke af dem der vil egne sig til rester. 

© Purl Soho

Under fanen “tæpper” på vores hjemmeside finder man ikke mindre end 52 gratis opskrifter. De kan jo i princippet alle sammen strikkes i restegarn, men jeg har selv ledt i arkivet efter mit næste projekt, og jeg vil godt dele mine tanker om to af dem. 

Jeg er ret vild med Purl Sohos opskrifter, og heldigvis er en del af dem gratis og oversat af Marianne. Den første, jeg faldt over, var Farvefirkanter, som er så smukt i det garn, Purl Soho selv foreslår. I en indskudt bemærkning, så dækker navnet Purl Soho over en garnforretning i New York, og deres garn forhandles, så vidt jeg ved, kun der. Det er lækre garner i blandingsfibre, og lige så meget som jeg elsker deres design, lige så svært er det for mig at finde egnet erstatningsgarn hos Rito. USA har en helt anden tradition for at blande fibre, end vi har. 

Tæppet er så smukt med den hvide baggrund, og det leder tanken hen på den amerikanske quilttradition. Jeg syr også patchwork, og jeg har lært meget om at sætte farver sammen ad den vej. I princippet kan tæppet jo sagtens strikkes efter princippet “bare stik hånden ned i garnkurven og vælg det næste garn uden at kigge”. Men jeg synes, det samler sig så fint med den hvide baggrund, så den teknik ville jeg ikke vælge. I stedet ville jeg samle garnrester i to bunker. En bunke med meget lyse garner, gerne afgrænset til fx røde eller gule, og så en bunke med mørke garner, også afgrænset til en enkelt farvetone. Det hele afhænger naturligvis af lagerets beskaffenhed. Der er i sig selv høj kontrast mellem “lyst og mørkt”, og man kan vælge at skrue op eller ned for kontrasten ved at vælge farver, der ligger tæt på hinanden eller langt fra hinanden i farvecirklen. Jeg kan godt lide kontrast, jeg synes, det giver liv og spil, men jeg gør mig samtidig umage med ikke at få et alt for rodet udtryk. Jeg kunne godt vælge lyse bundfarver i gult og mørke kontrastfarver i rødt for en høj kontrast, og så tilføje enkelte lilla, der jo ligger lige overfor gul i farvecirklen, for at få enkelte felter med højest mulig kontrast. 

© Frankie Brown

Et andet tæppe, der kunne være sjovt at strikke i rester, er Firkantet spiral. Ophavskvinden er Frankie Brown, der har ikke mindre end 559 opskrifter liggende på Ravelry! En produktiv  dame. På Strikkeglad.dk har Marianne været næsten lige så flittig og oversat 22 af dem plus de 50, der indgår i Frankies tæppe. 

Tæppet, jeg her faldt for, er strikket i en spiral i intarsia. Altså med to nøgler i gang samtidig. Hvis jeg vælger at strikke det, bliver det efter samme princip om lyse og mørke farver som beskrevet ovenfor. Jeg vil dog nok lægge mig indenfor samme farve ved dem begge. Altså fx lys og mørk rød/pink. Farveskiftene vil skulle ligge ret tæt for at give den effekt, jeg ønsker, og i stedet for hele tiden at skulle sætte en ny farve til, vil jeg nok vælge at vikle to magiske nøgler. Et mørkt og et lyst. Kender du ikke magiske nøgler, så har du virkelig noget til gode! Jeg tror, Charlotte Kaae var mit første møde med teknikken, og siden er jeg stødt på den flere gange i andre sammenhænge. Hun har flere videoer på YouTube om teknikken, blandt andet denne.  Charlotte spytsplejser, hvilket fungerer fint, hvis man arbejder med rent uldgarn, der ikke er superwashbehandlet. Jeg kender sjældent mine garners beskaffenhed, så jeg laver tit en russisk splejsning i stedet. (Jeg drikker også tit kaffe og spiser chokolade eller lakrids, når jeg sidder og hygger med garn, og det farver altså en spytsplejsning!) Lige for tiden er der mange, der binder magiske knuder i deres resteprojekter, og det gjorde jeg da også ved “Det døde bæltedyr”, hvilket jeg jo også fortrød. Teknikken egner sig i min optik bedst til strik, hvor bagsiden er skjult, fx ved trøjer eller strømper.  Det tager noget tid at få lavet nøglerne, men på samme måde som jeg vælger at hygge mig med at hæfte ender og montere, vælger jeg at hygge mig med at lave magiske nøgler.

© Jacknlukemama

Når jeg planlægger den slags projekter, kan det være svært at forestille sig det færdige resultat. Jeg går tit på Ravelry og finder opskriften. Du finder den således: Under opskriften på Strikkeglad.dk er der en rubrik der hedder “Om designeren”. Her finder du et link til opskriften ved at klikke på det originale navn. I dette tilfælde “Double Ten Stitch”. Linket fører dig til Ravelry, hvor du øverst kan klikke på “Projects” og finde en masse billeder af, hvordan andre har lavet tæppet. Disse billeder kan være med til at give en ide om, hvordan tæppet ser ud, hvis kontrasten er høj eller lav, eller hvis det er strikket i helt tilfældige garner. 

Jeg håber, du her er blevet inspireret til at få strikket lidt i rester, og håber, du vil fortælle, hvis du har andre forslag eller tilgange til arbejdet. Det er ALTID godt med inspiration.

PS: På lørdag kommer der en opskrift på et tæppe lavet af garnrester på Strikkeglad.

Skriv en kommentar