...
Hjem » Strikkebøger » Feministisk kreabog

Feministisk kreabog

Af Louise Gram og Sabine Lemire (Gad, 2020)
Anmeldt af Katrine Nordestgaard.

Tidligere på året udkom Hønsestrik – en kærlighedserklæring, som vi også har anmeldt her på siden, og hvis man troede, at den politiske strik dermed var afdækket, kan man godt tro om igen. Begge bøger er inspireret af Kirsten Hofstätters Hønsestrik fra 1973, og begge er en hyldest til og en modernisering af det politiske håndarbejde. Men her holder ligheden også op. Feministisk kreabog indeholder ikke meget af den klassiske mønsterstrik, som hønsestrik er baseret på, men i stedet et sandt overflødighedshorn af inspirerende opskrifter med holdning og bid. 50 designprojekter med fokus på kvindeliv har de to danske forfattere ladet finde vej til bogen. Projekterne er af varierende sværhedsgrad, og der lægges op til videre kreativ og skabende leg. Bogen afdækker discipliner som hækling, broderi og syning, men allermest strik. 

Hører man til dem, der mener, at feminismen burde være død med de brændte bh’er i 70’erne, bør man måske alligevel give denne bog en chance. Mellem opskrifterne gemmer sig et historisk perspektiv på feminismen samt et udvalg af korte, skønlitterære tekster, der på fineste vis beskriver og hylder det kvindelige. Feminismen lever i allerbedste velgående, og med denne bog får strikkere mulighed for at deltage i kampen med vores foretrukne våben: garn og pinde, kærlighed og holdninger. 

Og der er muligheder nok for at give sin mening til kende. Blandt bogens skatte finder vi f.eks. et par strikkede Fribløderbukser, en Tamponsweater og en Kussecardigan, så der er nok at gå i gang med, hvis man har mod på det. Er man knap så modig, indeholder bogen også mindre provokerende projekter, blandt andet et helt afsnit med opskrifter under overskriften ‘Regnbue’, der er et af den nyfeministiske bølges symboler på lighed, og naturligvis et par fine ‘Rødstrømper’.  

Er man til pæn, dæmpet ordentlighed, der ikke stikker for meget ud, og helst går lidt i et med omgivelserne, så skubber man bare pænt denne bog ind på hylden igen. Er man derimod ikke bange for at vise sin mening, modstand og kærlighed til det kvindelige, så har man her fat i det rette læsestof. Uanset hvad, så er denne bog en befriende og kærkommen modpol til alt det pæne, klassiske strik, hyldemetrene hos boghandlerne fyldes af i disse år. 

Feministisk kreabog er lige præcis så rebelsk, politisk, provokerende, interessant og moderne, som titlen antyder. 

144 sider, vejl. pris: 249,95 kr, ISBN: 9788762736306

 

Skriv en kommentar