...
Hjem » Strikkeopskrifter » Optisk illusion

Optisk illusion

Utroligt flot tørklæde i farveskiftegarn, strikket i figurer, der virker som optiske illusioner. Det er ikke for begyndere, men på den anden side er det ikke ekstremt svært, hvis man er fortrolig med at strikke efter diagrammer. Det er lavet i dobbeltstrik. Her i forstærket uld på pinde 3.
Sværhedsgrad: Høj | Tidsforbrug: Højt | Pinde: 3

Af Meredith Wills 

Størrelse

One size.

Mål

Bredde: 15 cm.
Længde: 162 cm.

Materialer

Garn

Schoppelwolle Zauberball (75 % Superwash-uld, 25 % nylon; 420 m/100 g); farve: Tropical Fish; 3 ngl.

Forslag til erstatningsgarn fra garnbutikken Rito: 
Manos Del Uruguay Alegria

Strikkepinde

3 mm jumperpinde eller rundpind.
Det er vigtigt at vælge den pindestørrelse, der kræves for at opnå strikkefastheden.

Tilbehør

Stoppenål.
Oplukkelig maskemarkør.
Papirclips.

Strikkefasthed

32 m/40 p = 10 x 10 cm i mønster i dobbeltstrik.
34 m/44 p = 10 x 10 cm i glatstrikning.

Kommentarer

Farver

 • Opskriften bruger betegnelserne Garn 1 og Garn 2. Du strikker med 2 ngl samtidig, Garn 1 og Garn 2.
 • For at opnå farveskifteeffekten skal farverne i Garn 1 og Garn 2 afvige meget fra hinanden, når du starter tørklædet. I det viste eksempel er Garn 1 i starten gult og Garn 2 mørkeblåt.
 • Da garnet er farveskiftegarn, kan det hjælpe at sætte en markør på det ene, så du kan holde styr på, hvad der er hvad. Den nemmeste måde er at sætte det ene garn i en papirclips. Du kan sno det nogle gange i clipsen, så det bliver, hvor det er, men stadig kan trækkes nedad.
 • Det kan være svært at kende forskel på forsiden og bagsiden, fordi garnet skifter farve. Sæt en oplukkellig maskemarkør på forsiden.
 • Garn 1 og Garn 2 er forskellige garnnøgler, men det er ikke nok til hele tørklædet med 1 ngl af hver. Når der ikke er mere garn, skal du finde et tilsvarende sted på ngl 3, hvor farverne passer. Sæt det nye garn til med en ende på 20 cm (pga. dobbelstrikningen er det ikke nødvendigt at hæfte garnet). Dette skal du gøre med begge farver, men det 3. ngl er nok til begge.

Teknikker

Dobbeltstrik
Bruges til flerfarvede ting, der skal være vendbare. Hver anden m hører til på den ene side af arb, hver anden på den anden. Se fx tørklædet Symmetriske figurer på Strikkeglad.dk.

Dobbeltstrik på retsiden

 • Grå tern: Transporter begge tråde på bagsiden og strik 1 r med Garn 1, træk så begge tråde frem og strik 1 vr med Garn 2.
 • Hvide tern: Transporter begge tråde på bagsiden og strik 1 r med Garn 2, træk så begge tråde frem og strik 1 vr med Garn 1.

Dobbeltstrik på vrangsiden

 • Grå tern: Transporter begge tråde på bagsiden og strik 1 r med Garn 2, træk så begge tråde frem og strik 1 vr med Garn 1.
 • Hvide tern: Transporter begge tråde på bagsiden og strik 1 r med Garn 1, træk så begge tråde frem og strik 1 vr med Garn 2.
 • Sørg for, at trådene altid ligger ml de 2 lag. Når det gøres rigtigt, ser begge sider ud som glatstrikning med modsatte farver på forsiden og bagsiden.

Diagrammer
Diagrammerne er meget vigtige i dette tørklæde. Da det er strikket i dobbeltstrik, repræsenterer hver tern 2 m – den forreste farve (retm) og den bageste farve (vrangm). Det betyder, at de midterste 47 tern i hver linje af diagrammet faktisk er 94 m i skiftende farve. Kantmaskerne strikkes i enkeltstrik.

Kantmasker
Sidste m på hver p strikkes som enkeltstrik. På rets er det 1 r i Garn 1. På vrangs er det 1 r i Garn 2. Undtagen på startpinde og slutpinde tages første m løst af med begge tråde foran. I de tilfælde, hvor den løse m er i samme garn som de efterfølgende m – fx p 7 af Diagram B – anbefales det, at du snor de 2 tråde sm, således at det andet garn er på plads ved siden af kantmasken. 

Diagrammer

 

 

Diagrammerne strikkes 2 gange med undtagelse af det midterste diagram.

Sådan gør du

Slå 49 m op med Garn 1.

 • Startp (vrangs): Strik 1. m ret med Garn 1. Strik 47 m ret med Garn 1 og Garn 2. Sørg for at veksle ml Garn 1 og Garn 2, således at Garn 1 ses først i alle m, og Garn 2 ses bagefter (1, 2, 1, 2). Fra rets bliver Garn 1 den dobbeltstrikkede forreste m og Garn 2 den dobbeltstrikkede bageste m. Strik sidste m ret m Garn 2 = 96 m.
 • P 1 (rets): Tag 1 løst af (Garn 2). Strik Diagram A hele pinden og strik gentagelser til den sidste m, strik 1 m ret med Garn 1.
 • P 2 (vrangs): Tag 1 løst af (Garn 1). Strik Diagram A hele pinden og strik gentagelser til den sidste m, strik 1 r med Garn 2.

Rækkefølge af diagrammer: Forts på denne måde og strik diagrammerne i denne rækkefølge: Strik A x 2, B x 2, C x 2, D x 2, E x 2, F x 2, G x 2, H, x 2. Strik det midterste diagram en gang. Strik J x 2, K x 2, L x 2, M x 2, N x 2, O x 2, P x 2, Q x 2.

 • Sidste p (rets): Strik 1. m ret (Garn 2). Strik 47 m i dobbeltstrik med Garn 2 som forreste m og Garn 1 som bageste m. Strik sidste m ret (Garn 1).
 • Luk af således med Garn 2: Luk den første m af som ret. Luk de næste 47 dobbeltstrikkede m af på den måde, at hver dobbeltstrikket m betragtes som en enkelt m. Luk den sidste m af som ret.

Bryd garnet med en ende på 20 cm.

Færdiggørelse

Blok tørklædet og hæft alle ender.

Om designeren

© 2017 Meredith Wills. Original titel Tescherae. Trykt i Knitty Winter 2017. Fotos: Cody Decker. Kun til personlig brug. Hverken opskrift eller færdiglavet produkt må videresælges. Kontakt Meredith.

Oversat af Marianne Holmen med tilladelse af designeren. Translated with permission.

Se Forkortelsesliste | Se Rettelsesliste.

Kommentarer
Har du kommentarer til denne opskrift, kan du bruge formularen nedenfor.
Spørgsmål
Spørgsmål til en opskrift? Spørg Strikkeglads venner på Facebook.
Andre henvendelser
Har du henvendelser, som ikke drejer sig om opskriften, så brug venligst vores kontaktformular.

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer til “Optisk illusion”

Skriv en kommentar