...
Hjem » Strikkeopskrifter » Flettet tørklæde

Flettet tørklæde

Populært tørklæde, nu på dansk. Det er ikke svært at strikke for en dansker, der er vant til at flette julehjerter! Strikket i uld, men alt garn kan bruges. Her er brugt pinde 6.
Sværhedsgrad: Mellem | Tidsforbrug: Lavt | Pinde: 6
© amandizzle

Af Patricia Everett

Størrelse

Længde: Ca. 90 cm.
Bredde: Ca. 15 cm. 
(O.a.: Designeren er ikke sikker, da hun har givet tørklædet væk og ikke har skrevet noter.)

Materialer

Garn

Jeg brugte 2 ngl Rowan Lima i farven Machu Pichu (84 % alpaca, 8 % merinould, 8% nylon; 200 m/100 g).
Dette garn laves desværre ikke mere. Vælg garn, der giver den strikkefasthed, du ønsker. Jeg anbefaler garn, der holder faconen godt og ikke er for ‘slasket', fordi det vil sløre fletningens detaljer.

Du kan evt. vælge 2 farver og skifte garn midt på nakken. Du kan også vælge farveskiftegarn og se, hvad der sker!

Forslag til erstatningsgarn fra garnbutikken Rito:  
Drops Air 

Strikkepinde

6 mm eller efter eget ønske.

Tilbehør

4 sikkerhedsnåle eller garnrester.
Stoppenål.

Sådan gør du

Første ende af tørklædet

  • Slå et antal masker op, der er deleligt med 4, indtil du har den ønskede bredde. Jeg slog 32 m op med Rowan Lima på pinde 6, men det er din strikkefasthed, dit garn og din pindetykkelse, der afgør, hvor mange masker du skal have.
  • Strik 2 pinde glatstrikning.
  • Strik første del af tørklædet i rib 1 r, 2 vr, indtil du når så langt, du vil, inden fletningen (ca. 50 pinde = 23 cm).
    Du kan også vælge at forsøge dig med perlestrik eller sågar snoninger.

Første hold strimler

  • Sæt ¾ af maskerne på en garnrest, til de skal bruges. (Jeg havde nu 8 m tilbage på pinden og 24 på garnresten).
  • Strik over din fjerdedel af maskerne som et lille, smalt tørklæde i glatstrikning, indtil strimlen har samme længde som bredden af dit tørklæde.
  • Sæt strimlen på en garnrest eller sikkerhedsnål og gå videre til den næste gruppe på 4 masker. Gentag processen, indtil du har 4 strimler, der er lige lange og lige brede. 
  • Denne del af tørklædet skal være lang nok til at blive strakt diagonalt hen over den ende af tørklædet, du lige har strikket, for at der er nok at give af til fletningen.
  • Nogle strikkere synes, at hvis strimlerne er for lange, bliver resultatet slattent. Man kan evt. flette det hele dobbelt, hvis det sker. Andre kan godt lide, at fletningen bliver lidt løs. Find ud af, hvad du foretrækker, før det er for sent.

Løkken omkring nakken

Sæt alle maskerne tilbage på pinden og strik igen 1 r, 2 vr (eller hvad du foretrækker), til du har den længde, der skal til for at nå omkring din hals, og er parat til at strikke det sammen med den anden halvdel senere = ca. 46 cm.

Andet hold strimler

Del igen maskerne op  i 4 grupper og strik som til Første hold strimler. Du ender med at have et stykke tørklæde i rib, en del med 4 strimler, et stykke tørklæde i rib og 4 løse strimler til sidst (se foto).

 

Lav en løkke af tørklædet. Pas på ikke at dreje det. Flet de løse strimler sammen med de strimler, du lavede i første del, ligesom et julehjerte.

Nogle strikkere synes, det giver det bedste resultat at blokke strimlerne undervejs. Jeg synes, rullekanter er bedre, så det er op til dig. Hvis du vil blokke dem, er det bedst at gøre det her.
Der er rullekanter på det blå og røde billede.

Anden ende af tørklædet

© Kaffekaren. Her strikket i brioche.

Sæt alle de masker, der er på garnrester eller sikkerhedsnåle, tilbage på pinden. Pas på ikke at dreje dem eller tabe nogen af dem. Strik den anden ende med samme rib som første del, indtil enderne har samme længde. 

Færdiggørelse

Luk løst af og hæft alle ender.

Om designeren

© 2012 Patricia Everett. Original titel Celtic Knot Looped ScarfKun til personlig brug. Hverken opskrift eller færdigstrikket produkt må videresælges. Opskriften er inspireret af Sol Maldonados Unisex Weave Neckwarmer. Kontakt Patricia.

Oversat af Marianne Holmen med tilladelse af designeren. Translated with permission.

Se Forkortelsesliste | Se Rettelsesliste.

Kommentarer
Har du kommentarer til denne opskrift, kan du bruge formularen nedenfor.
Spørgsmål
Spørgsmål til en opskrift? Spørg Strikkeglads venner på Facebook.
Andre henvendelser
Har du henvendelser, som ikke drejer sig om opskriften, så brug venligst vores kontaktformular.

Print Friendly, PDF & Email

5 kommentarer til “Flettet tørklæde”

Skriv en kommentar