...
Hjem » Strikkeopskrifter » Dragejakke

Dragejakke

Populær jakke, som Strikkeglad allerede har oversat i børnestørrelse (Børnejakke). Det skrå mønster får jakken til at ligne en drage.  Det er en fleksibel opskrift, hvor der ikke er anvisninger vedr. størrelser, garn og pindestørrelse. Det vælger du selv ud fra kun 3 mål.
Sværhedsgrad: Mellem | Tidsforbrug: Mellem 

Af Frankie Brown

Dette er ikke en almindelig opskrift. Der anbefales ikke garn og pindetykkelse, og du behøver ikke lave en strikkeprøve. I stedet er der en formel, der forklares grundigt, og ud fra den kan du skabe dit eget design.

Dragejakken strikkes diagonalt i retstrikning og består af 2 identiske halvdele, der sættes sammen midt på ryggen. Forsiden og ryggen af hver halvdel strikkes for sig og strikkes derefter sammen fra skulderen og ned, så der dannes et ærme.

Mål

For at lave jakken i den rette størrelse skal du tage 3 mål. De bliver den færdige jakkes mål, så tag dem på en cardigan eller jakke, som passer dig, og ikke på dig selv. Mål kroppens omkreds, ærmelængden fra ærmegabet til håndleddet og kroppens længde fra ærmegabet til den nederste kant. Disse 3 mål kalder vi K, Æ og L (kvart, ærme og længde).

 • K: Det kvarte af din målte omkreds.
 • Æ: Ærmelængden fra ærmegabet. Hvis du vil sætte en ribkant på ved håndleddet, skal du trække ribbens længde fra Æ nu.
 • L: Kroppens længde fra ærmegabet. Hvis du vil sætte en ribkant på forneden, skal du trække ribbens længdes fra L nu.

Du kan nu begynde at strikke. Undervejs er det en god ide at skrive ned, hvor mange masker og riller, du strikker på hvert trin, for at sikre dig, at stykkerne bliver lige lange.

Jeg taler i opskriften om både riller og pinde. En rille (retrille) i retstrikning er 2 strikkede pinde. Riller er lettere at tælle end pinde.

Marker evt. afslutningen af hvert trin med en sikkerhedsnål. Så kan du tælle herfra.

Forslag til alternativt garn på vej.

Forkortelser

1 ud: Strik i forreste og bageste løkke på samme maske = 1 m taget ud.
Retrille: 1 retrille eller rille = 2 retpinde.

Sådan gør du

Trin 1

Slå 1 m op. 1 ud.

 • Næste p: 1 ud, ret pinden ud. 

Gent denne p, til strikketøjets side svarer til K. Slut med et ulige antal masker, som er deleligt med 4, hvis du lægger 1 m til (fx 39). Det lyder nok underligt, men det giver mening senere. Det er ligegyldigt, hvilken side du måler. De er lige lange.
Skriv ned, hvor mange masker du har på pinden, og fortsæt.

Trin 2

Dette trin strikkes i riller således:

 • P 1: 1 ud, ret til de sidste 2 m, 2 r sm.
 • P 2: Ret.

Strik, til den korte side svarer til L.
Skriv maskeantallet ned undervejs.

Trin 3

Først en smule matematik. Find evt. en lommeregner frem. Tæl maskerne på pinden og del antallet med 6 (rund op eller ned til det nærmeste hele tal). Skriv dette tal ned – du får brug for det til ærmet. Det fortæller dig, hvor mange riller du skal strikke således:

 • P 1: Ret.
 • P 2: 1 ud, ret til de sidste 2 m, 2 r sm.

Det er det modsatte af de to mønsterpinde i trin 2 og markerer starten på skulderen.

Når du har strikket det rette antal omgange, bryder du garnet og lader maskerne sidde på en ekstrapind.
Så er det ene forstykke (eller rygstykke) færdigt. Strik nu endnu et.

Trin 4

Som trin 1.

Trin 5

Som trin 3.

Trin 6

Som trin 2.

Bryd ikke garnet. Nu skal de 2 stykker samles.

Trin 7

På 1. p strikker du maskerne i toppen af det andet stykke. Slå 1 m op for at markere midten af ærmet og strik derefter maskerne i toppen af det første stykke.
Der er mange masker, så måske er det nemmest at strikke frem og tilbage på en lang rundpind.

 • P 1: 1 ud, ret til de sidste 2 m, 2 r dr sm, sæt markør, slå 1 m op, 2 r sm, ret pinden ud.
 • P 2: 1 ud, ret pinden ud.

Dette er 1. rille. Strik samme antal riller som i trin 3 og 6, inkl. denne rille, således:

 • P 1: 1 ud, ret til de sidste 2 m før markøren, 2 r dr sm, 1 r, 2 r sm, ret pinden ud.
 • P 2: 1 ud, ret pinden ud.

Trin 8

På dette trin skal der tages hyppigere ind for at forme ærmet. Retrillerne strikkes derfor således:

 • P 1: 1 ud, ret til de sidste 4 m før markøren, (2 r dr sm) x 2, 1 r, (2 r sm) x 2, ret pinden ud.
 • P 2: 1 ud, ret pinden ud.

Strik, indtil du enten har nået det samme antal masker som efter trin 1, eller ærmet er langt nok. Hvis du stopper, før du når det oprindelige antal masker (typisk hvis du strikker til en baby), må du sikre dig, at du har strikket et lige antal riller på dette trin.

Dette billede viser en jakke til en bamse ved enden af trin 8. Du skal selvfølgelig strikke meget længere på en voksenstørrelse.

Trin 9

Nu er det tid til trekanten i enden af ærmet, som du skal bruge venderækker til (se fx her. Det forklares også i det følgende.
Strik det angivne antal m, fold den næste m, vend og strik tilbage. Dette kaldes fold og vend og udføres således:

Tag 1 m løst af som vr, før garnet tilbage (som om du skulle strikke ret), sæt den løse m på venstre p, før garnet frem igen og vend arb.

 • P 1: Strik ret til 2 m før markøren, 2 r dr sm, 1 r, 2 r sm, ret til sidste m, fold og vend.
 • P 2: Strik ret til sidste m, fold og vend.
 • P 3: Strik ret til de 2 sidste m før markøren, 2 r dr sm, 1 r, 2 r sm, ret til de sidste 2 m, fold og vend.
 • P 4: Strik ret til de sidste 2 m, fold og vend.
 • P 5: Strik ret til de 2 sidste m før markøren, 2 r dr sm, 1 r, 2 r sm, ret til de sidste 3 m, fold og vend.
 • P 6: Strik ret til de sidste 3 m, fold og vend.

Forts på denne måde, så der på hver p bliver 1 m mere i enden af pinden, til du har 11 m ml de foldede masker.
Slut med en lige p: Strik 11 r, fold og vend.

Dette billede viser 13 m på pinden. De første 7 er ufoldede, og de sidste 6 er blevet foldet. Den næste m, der skal foldes, er den 7. fra højre.

Tilbage til ærmet: Du kan nu fjerne markøren, medmindre du ønsker en ribkant. I det tilfælde skal den sidde lidt længere.

 • Næste p: 8 r, fold og vend.
 • Næste p: 6 r, fold og vend.
 • Næste p: 4 r, fold og vend.
 • Næste p: 2 r. Vend ikke. Bryd garnet på bagsiden.

Sæt de sidste m på venstre p over på højre p (dvs. det lille antal m sættes på samme p som det større antal m). Nu er halvdelen af jakken færdig. Husk, at billedet stadig er i bamsestørrelse! 

Det næste trin afhænger af, hvilken slags afslutning du ønsker på ærmet. Du kan enten lukke af her og måske sætte en hestetømme på senere, eller du kan strikke en ribbort.

Jeg foretrækker at lukke af med syet aflukning (se fx her) efter alle vendemaskerne. Tråd en nål med et ret langt stykke garn og gør således:

*Stik nålen ind i de 2 første m, som om de skulle strikkes vr. Stik den derefter tilbage gennem den første m, som om den skulle strikkes ret. Lad denne m glide af pinden*. Gent fra * til *, til alle m er lukket af.

Ribbort

Her er igen billedet af den halve jakke, nu med markøren på plads. 

Skift til en pind, der er 2 numre mindre end den, jakken er strikket med, og strik maskerne på pinden. Det er lidt besværligt, fordi alle de foldede masker giver huller, hvis de strikkes normalt. Så når du når til en foldet maske, skal du strikke omslaget sm med masken. På første halvdel af pinden er omslaget foran masken, og du kan stikke pinden ind i omslaget og strikke det sm med masken. På den anden halvdel ligger omslaget bag masken, og du må samle det op og sætte det på venstre pind, før du strikker det sm med masken.

På denne første pind skal du desuden tage en maske ud eller ind, så du har et maskeantal til ribborten, der er deleligt med 4. Enten 1 ud i den midterste maske (som er lige efter markøren), eller 2 r sm i den midterste maske plus den lige efter.

 • P 1 (uden evt. ind- og udtagning): *1 r sm med omslag*. Gent indtil 5 m før markøren, 1 r, 1 r sm med omslag, 3 r, 1 r (midtermaske), 1 r sm m omslag, 1 r, 1 r sm med omslag, 2 r, 1 r sm m omslag pinden ud.
 • Strik rib 2 r, 2 vr, til kanten er så lang, som du ønsker den.

Luk af i rib.
Sy ærme- og sidesøm. Så er første halvdel af jakken færdig.

Gå nu tilbage til trin 1 og strik den anden halvdel.

Færdiggørelse

Læg dine 2 halvdele på et bord og beslut dig for, hvad der skal være forside og bagside. Sy midtersømmen på ryggen.

Hestetømmekant

En nem måde at færdiggøre jakken på er at afslutte med en hestetømme (I-cord) på alle kanterne. Så kan du enten sy en lynlås i eller indarbejde knaphullerne i kanten.

 • Hestetømmekanten laves på strømpepinde i samme str som eller en smule mindre end de pinde, du bruger til jakken. Slå 3 m op og strik hestetømme rundt om hele kanten, således at du samler en m op ud for hver retrille og og ml alle retriller (se fx her eller her).
 • Når du når til hjørnerne øverste og nederst på forstykkerne, strikker du i 1 retrille, ml 2 retriller og igen i 1 retrille på samme sted. I halskanten undlader du at strikke ml retrillerne ca. 3 gange.
 • Til knaphuller strikker du et stykke løs hestetømme på ca. 1½ gang knappens diameter, hvorefter du forts med hestetømmen som før.

Du kan vælge også at strikke et stykke hestetømme ned langs ryggens midtersøm.

Ribkant

Skift til strikkepinde, der er 2 str mindre end dem, du brugte til jakken. Saml op og strik 4 m for hver 3 retriller langs jakkens nederste kant. Sørg for at ende med et antal, der kan deles med 4. Strik rib 2 r, 2 vr, til ribborten er så lang, som du ønsker den. Luk af i rib. 

Knapbånd

Knapbåndet strikkes i ret. Med samme str pinde som til ribborten og rets vendt mod dig samler du 4 m op for hver 3 retriller og 3 m for hver 4 pinde i ribborten. Strik alle maskerne ret og forts derefter ret, indtil knapbåndet er bredt nok. Luk af.

Knaphulsbånd

Strik endnu et knapbånd, men indarbejd knaphuller, hvor det ønskes (se fx her). Fordel dem jævnt og sørg for at lave det første og det sidste nogle få masker fra øverste og nederste kant.

Halskant

© Peregrina1

Med de samme pinde samler du 1 m op for hver retrille langs toppen af knapbåndet og knaphulsbåndet og 4 m for hver 3 retriller rundt om halsen. Strik dem ret. Sørg for at ende med et antal, der kan deles med 4. Strik rib 2 r, 2 vr så langt, du ønsker. (Jeg lavede en retstrikket halskant på bamsen, mens jeg på en voksenjakke lavede dobbelt længde i rib, som jeg foldede indad og syede fast.)

Om designeren

© 2011, Frankie Brown. Original titel Kite Jacket. Kun til personlig brug. Hverken opskrift eller færdigstrikket produkt må videresælges. Kontakt Frankie.

Frankie Brown har bedt om, at dette medtages: All my ravelry patterns are free to download but, if you enjoy them, please consider making a donation to the Children’s Liver Disease Foundation, a charity which funds research and supports the families of children with a liver disease. You can do this easily by going to my fundraising page www.justgiving.com/frankiesknittedstuff.

Oversat af Marianne Holmen med tilladelse af designeren. Translated with permission.

Se Forkortelsesliste | Se Rettelsesliste.

Kommentarer
Har du kommentarer til denne opskrift, kan du bruge formularen nedenfor.
Spørgsmål
Spørgsmål til en opskrift? Spørg Strikkeglads venner på Facebook.
Andre henvendelser
Har du henvendelser, som ikke drejer sig om opskriften, så brug venligst vores kontaktformular.

Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer til “Dragejakke”

 1. Hej tak for opskrifter

  Jeg har et spørsmål til trin 4-6 det er jo andet stykkejeg revet at lave er det rigtig nok hvad der står om trin 5 og 6 skal begge strikkes som Trin 3? På forhånd tak

  Svar
  • Du har ret – der er en fejl. Trin 6 skal strikkes som Trin 2 (dvs. spejlvendt af Trin 3 og 5). Jeg er vist kommet til at trykke på det forkerte tal. Tusind tak – dejligt, at var vågen. Det er rettet nu. Mh Marianne

   Svar

Skriv en kommentar