...
Hjem » Artikler » Hvad er Ravelry?

Hvad er Ravelry?

ravelry-logo

Mange danske og norske strikkere og hæklere kender efterhånden Ravelry, som er verdens største håndarbejdsforum på nettet. Men hvad er Ravelry egentlig, og hvad kan det tilbyde dig?

Ravelry blev oprettet i 2007 af ægteparret Jessica og Casey Forbes, der bor i Boston. Deres formålserklæring lyder:

“Ravelry er et socialt netværk for folk, der strikker, hækler, designer, spinder, væver og farver. Det er en hjælp til at holde styr på garn, redskaber og opskrifter og få ideer og inspiration fra andre. Indholdet på Ravelry er brugerdrevet – det er brugerne, der gør Ravelry til det, det er. Ravelry er et glimrende sted til at holde orden på sine egne noter, se, hvad andre laver, finde den perfekte opskrift og via vores forummer komme i forbindelse med folk over hele verden, der elsker garn.”

Baggrunden

Jessica havde strikket og blogget i et stykke tid og vidste derfor, at der var et hav af information på nettet fra andre garnelskere – men det blev sværere og sværere at finde den information, man havde brug for, fordi der hele tiden kom nye hækle- og strikke-blogs. Det blev efterhånden en stor frustration at finde oplysninger om de opskrifter og garner, hun havde lyst til at prøve. Casey mente, at han kunne opbygge et website, der løste hendes problemer, så de begyndte at arbejde på det sammen og lod deres venner afprøve, hvad de lavede. Sitet blev meget hurtigt en stor succes, først i USA, men snart i hele den vestlige verden. Også i Asien er der nu mange brugere.

Ravelry fungerer ikke godt på en mobil – brug computer eller tablet.
Ravelry fungerer ikke godt på en mobil – brug computer eller tablet.

Det er gratis at blive medlem af Ravelry, og Jessica og Casey har ingen planer om at opkræve penge. Samtidig er det et indbringende foretagende, der hviler i sig selv og aflønner fire mennesker. De tjener penge via garnrelaterede reklamer, i en onlinebutik med nogle få varer (t-shirts, strikketasker, strikkeartikler osv.), salg af ikke-gratis opskrifter, kommission fra Amazon.com, InterweaveStore.com, BookDepository.co.uk. og eBay (reklamer for deres strikke-/hæklebøger med direkte link til køb). I 2007 startede grundlæggerne også indsamlinger (donationer), og allerede i 2008 var der balance i regnskabet. Siden da har der været overskud. Der står mere om dette her.

Medlemstallet er steget voldsomt siden starten. I 2010 var det 600.000, og det ligger nu (juni 2016) på 6,2 millioner ravelers (som medlemmerne hedder på engelsk). Der er 4.860 brugere registreret i Danmark. Hvis man søger på Danish, Denmark, Danmark og dansk i Groups (se længere nede), er resultatet hhv. 33, 67, 12 og 10. Det vil sige, at der er over 100 interessegrupper, der er baseret i Danmark. I alt er der 12.000 danske medlemmer i Ravelrys grupper, og det er selvfølgelig, fordi mange er medlem af flere grupper, både danske og udenlandske.

En kæmpe ressource

Ravelry er en kæmpe ressource. Her kan man oprette egne strikke-, hækle- og spindeprojekter og holde styr på sine noter, billeder, garnforbrug osv. Man kan søge på garn og se, hvad andre har lavet med det samme garn eller en lignende garntype. Man kan se, hvordan andre har strikket et mønster, og hvad de syntes om det. Man kan søge efter og finde både gratis opskrifter og betalingsopskrifter i alle kategorier og endda købe mange af dem gennem Ravelry via PayPal, eller med Visa eller MasterCard. Men kan sælge eller tilbyde sine egne opskrifter. Og endelig kan man købe og sælge garn. Det er ikke sværere, end at også begyndere kan gå i gang.

En meget stor procentdel af den vestlige verdens designere og garnproducenter har deres produkter på Ravelry. Det gælder både store virksomheder og private med måske bare en enkelt opskrift. Det er således også en måde at blive kendt på.

Det kan man bruge Ravelry til:

  1. Organisatorisk redskab for strikkere og hæklere. Der er et projektalbum, et garnalbum og et album over strikkepinde og hæklenåle. I projektalbummet kan man uploade billeder af ting, man har strikket. Der er også en køfunktion, hvor man kan gemme opskrifter, man senere vil strikke.
  2. Søgning efter opskrifter og garn. Databaserne køres af brugerne og indeholder også fotos. Der er krydsreferencer til alting.
  3. Socialt netværk med forummer og grupper, så strikkere og hæklere kan interagere og kommunikere med hinanden. Man kan faktisk kalde Ravelry et kæmpestort debatforum.
  4. Der er tre “butikker”: Mini-marked, markedsplads og opskriftbutik. 98,7 % af indtægterne går til designerne, resten til Ravelry.
  5. Der er masser af fotografier af både opskrifter, garn og brugernes færdige projekter, så man kan se, hvad andre har lavet.

Der er mange andre funktioner. Hvis du mangler noget i denne artikel, kan du måske finde det her. Jeg vil anbefale det diskussionsforum, der hedder For the Love of Ravelry. Her kan alt tages op og diskuteres, bl.a. hvordan Ravelry tjener penge, ideer til forbedringer osv. 

Der findes en “brugervejledning” på dansk her.

Hvordan kommer du med?

Det første, du skal gøre, er at gå til www.ravelry.com og oprette dig som bruger under Join Now. Indsæt din e-mailadresse, og du får tilsendt et link, som du skal bruge til at logge dig ind med.

Fanerne i Ravelry.
Fanerne i Ravelry.

Når du har logget ind første gang, kommer du ind på forsiden, hvor du kan læse sidste nyt. Klik på fanebladene foroven og undersøg, hvad de indeholder. Der åbner sig en helt ny verden!

Opskrifterravelry-search-1

Jeg selv bruger mest fanerne Patterns (opskrifter) og Yarn (garn).

Under Patterns ligger alle opskrifterne. Der er nu (juni 2016) 461.000, hvoraf de 169.000 er gratis. Du kan her bladre igennem dem eller søge på opskriftens eller designerens navn. Du kan også filtrere dine søgninger, så du kun får de opskrifter, der bruger en bestemt pindestørrelse, en bestemt type garn, en bestemt aldersgruppe osv. osv. Der er utallige muligheder for at sortere. Du kan søge på udelukkende strikning, udelukkende gratis opskrifter, og om der skal være foto eller ej. (Se eksempler i billedet til højre.)

Strikkeglad.dk gør det lettere for danske strikkere at bruge opskrifterne fra Ravelry ved at oversætte dem.

Garn

Yarns: På garnsiderne kan du se, hvordan en bestemt garntype ser ud, hvor tykt garnet er, hvad det er lavet af, hvad løbelængden er osv. Der er også mulighed for at købe og sælge garn privat og dermed få fat i garntyper, der ellers er udgået.

Grupper

Den tredje af de øverste faner, der er meget brugbar, er Groups. Der er et hav af grupper på Ravelry, dannet ud fra meget forskellige kriterier: nationalitet, garntype, bestemte opskrifter, bestemte designere osv. Hver gruppe har sit eget diskussionsforum. Det er sjovt at bladre rundt, se på aktiviteten i grupperne og evt. blande sig i debatten, og det er nemt at melde sig ind og ud. Der er som sagt masser af grupper med danske brugere.

Medlemmer

Endnu en fane, der kan være nyttig, er People. Her er alle medlemmerne, og man kan fx søge geografisk.

Yderligere faner: Shop og Help (herunder FAQ).

My Notebook

Endelig skal nævnes den allerførste fane, der hedder My Notebook. Den indeholder alt, der har med dig som bruger at gøre: projekter, garn, strikkepinde, opskrifter i kø, favoritter, venner, grupper, bibliotek, beskeder osv. Messages (beskeder) er bygget op med mapper som i et mailprogram med indkomne beskeder, sendte beskeder osv. Her kan man skrive til designere om deres opskrifter.

Der findes et korps af frivillige, der holder orden på Ravelry, dvs. tjekker for brudte links, skriver wiki, finder fejl osv. Der findes fx en side, der hedder Bugs and Suggestions,  som man selv kan skrive til, hvis man finder fejl, og læse om de fejl, andre har fundet.

Ravelry bliver stramt modereret, forstået på den måde, at man ikke finder anstødeligt sprog eller personhetz. Det er også her en gruppe frivillige, der sørger for, at etiketten overholdes.

Hvad betyder “Ravelry”?

Selve navnet Ravelry, som ikke falder danskere så let at sige, er opfundet til formålet. Det er en sammensætning af ordene “ravel” (trævle op) og “revelry” (drikkegilde, sviren). Definitionen på ravelry er nu blevet “strikke- eller hæklefest” = et værelse fuldt af festlige strikkere, som i: “Look at the ravelry”.

15 kommentarer til “Hvad er Ravelry?”

  1. Hej vil gerne købe opskriften på havfruehale/design tæppe på dansk fra ravelry da jeg desværre ikke er så god til engelsk.
    Venlig hilsen Ruth Kristensen

    Svar
  2. Hej, håber på lidt hjælp😳
    Undskylder på forhånd, jeg ved godt du ikke er Ravenly, men jeg har indtryk af du ved det meste😇
    Jeg prøver at købe opskriften på Havfruetæppet til børn på ravelry.
    Jeg har oprettet profil .
    Når jeg vil købe får jeg valget om det skal være PayPal ( det aner jeg ikke hvad er ) men kan også vælge kort, som jeg så gør, men jeg kommer ikke videre uden oprettelse af PayPal, er det bare sådan det er el har jeg overset noget?
    Hilsen Bente

    Svar
    • Jeg tror, det er muligt at købe uden om PayPal, men jeg ved ikke hvordan. jeg bruger det altid selv og har kun været glad for det. Det er nemt og effektivt. Mh Marianne

      Svar
    • Jeg tror, du har sendt din besked et forkert sted hen. Vi har ingen opskrifter, der hedder Vintergæk, og alt er gratis på Strikkeglad. Mh Marianne

      Svar
  3. Hej
    Jeg er forholdsvis ny på Ravelry og har forelsket mig i en opskrift Villmarksgenseren, dette er en købe opskrift. Jeg vil høre om det er sikkert at handle der?
    Mh Bitten

    Svar
  4. Hej.
    Jeg er helt ny på Ravelry. Jeg vil SÅ gerne strikke telja. Hvordan ved jeg, om jeg får opskriften på dansk..?
    Mvh Annette

    Svar
  5. Jeg kunne godt tænke mig at sælge på Ravelry men har svært ved at finde ud af hvad man gør . Findes der dansk vejledning man kan bruge?

    Svar
    • Hej Lillian. Det ved jeg faktisk ikke. Prøv at stille spørgsmålet i Strikkeglads venner på Facebook. Måske er der nogle, der har prøvet det. Mh Marianne

      Svar
  6. hej ravelry
    jeg plejer ellers at købe strikkeopskrift før, uden problemer og uden Pay pal.
    Nu kan jeg ikke købe opskrift mere. Nå jeg prøver at købe en opskrift bliver den ved med at kommer over til Pay pal og det har jeg ikke. Jeg plejer ellers at bruge min mastercard uden problemer, hvad gøre jeg for at købe en opskrift igen?

    Svar
    • Hej Sibora. Det ved jeg ikke. Det bedste er nok at skrive til Ravelry eller prøve at spørge i Strikkeglads venner på Facebook, om nogen har erfaringer med det. Her er det kun mig, der ser det. Held og lykke. Marianne

      Svar

Skriv en kommentar