...
Hjem » Strikkeopskrifter » Contiguous-metoden

Contiguous-metoden

En ny metode til ærmestrikning er begyndt at brede sig. På engelsk hedder den “contiguous”, et ord, der er svært både at oversætte og udtale. Det betyder noget i retning af “tilstødende”, “som grænser op til” eller “sammenhængende”. Metoden minder om raglan og er opfundet af Susie Myers. Dette er en vejledning mere end en egentlig opskrift.

Sværhedsgrad: Mellem | Tidsforbrug: Mellem  

Contiguous 2

Af Susie Myers

Contiguous-metoden er en ny måde at strikke skuldersømme og ærmekuppel på i bluser, der strikkes ovenfra og ned. Den er en variation af raglan, men dette ærme danner en smuk kuppel.

Metoden adskiller sig fra Barbara Walkers ærmemetode, hvor ærmerne bliver sat ind undervejs, ved, at man her har en ubrudt pind lige fra starten. Denne pind går over både forstykke, skuldersøm, ryg, den anden skuldersøm og det andet forstykke. BW's metode når først til dette punkt, når man har strikket ca. en tredjedel af bærestykket.

Metoden er ikke en opskrift og erstatter ikke et mønster. Det er ofte muligt at tilpasse en opskrift til den.
Det ærme, der strikkes, er ikke et raglanærme. Metoden kan også bruges på ærmeløse bluser.

Kommentarer

Til skulderen: På hver p tager du 1 maske ud på begge sider af de 2 midterste masker (sæt markører) på begge skuldre = 4 udtagne masker pr. pind.
Til ærmekuplen: Tag 1 maske ud på hver pind på ærmesiden = 4 udtagne masker pr. pind.
For at nakken ikke skal blive for høj: Tag ud langs halskanten i nakken (2, 3 eller 4 masker på hver anden pind over 6-8 pinde).

Alt garn kan i princippet bruges Garnbutikken Rito forslår fx: Mayflower Easy Care Classic

Som sagt er dette en metode, ikke en opskrift. Du skal stadig selv forme halskanten på forstykkerne, sætte det hele på rundp, når der er masker nok, adskille ærmer fra krop osv. Udtagningerne i nakkens halskant er ikke skrevet ind, da deres placering varierer afhængigt af, om du tager 2, 3 eller 4 masker ud.

Sådan gør duContiguous 1

Slå masker op til nakken. Udregn antallet som længde x strikkefasthed. Slå 6 masker ekstra op.

  • P 1: 1 r, sæt markør, 2 r, sæt markør, strik ret til de sidste 3 m, sæt markør, 2 r, sæt markør, 1 r.
  • P 2: Strik vr i forreste og bageste løkke, flyt markør, 2 vr, flyt markør, strik vr i forreste og bageste løkke, vr til 1 m før markør, strik vr i forreste og bageste løkke, flyt markør, 2 vr, flyt markør, strik vr i forreste og bageste løkke.
  • P 3: 1 r, strik ret i forreste og bageste løkke, flyt markør, 2 r, flyt markør, strik ret i forreste og bageste løkke, ret til 1 m før markør, strik ret i forreste og bageste løkke, flyt markør, 2 r, flyt markør, strik ret i forreste og bageste løkke, 1 r (eller det antal udtagninger, du ønsker).

Fortsæt på denne måde med at tage ud på begge sider af markørerne på ALLE pinde, indtil ‘sømmen' er lige så lang som din skulder. Du kan regne ud, hvor mange pinde du skal strikke, ved at gange længde med strikkefasthed.
Sømmen kan stramme en smule afhængigt af, hvilken type udtagning du bruger, så du skal måske strikke et par pinde til. Eller du kan prøve at strikke udtagningerne og midtermaskerne løsere.
Så har du lavet skulderen. Det giver en god runding uden brug af venderækker.

Hvis skuldersømmen bliver for lang, kan ærmekuplerne blive for spidse. Du kan få en pænere, mere afrundet kuppel, hvis du har mere end 2 masker i skuldersømmen.

Der er 4 teknikker til at opnå en pæn ærmekuppel:

  • Lav ikke skuldersømmen for lang, for det påvirker positionen af sømmen mellem krop og ærme. Spidsen af skulderen er formentlig for langt ude. Den yderste kant af en bh-strop er nok et godt sted at stile efter (afhængigt af din skulderform). Skuldersømmen kan ende med at blive meget kortere, end du forventede.
  • Øg antallet af masker i skuldersømmens bredde. Alt fra 5 og opefter (der giver en ‘sadelskulder') gør, at faconen ikke bliver så trekantet.
  • Hyppige udtagninger på de steder, hvor du flytter markører, for at adskille “ærmemasker” fra “skuldersømsmasker” gør, at faconen ikke bliver så spids.
    Desværre afhænger antal og hyppighed af en hel del variable: garntype og -tykkelse, hvordan garnet falder, strikkefasthed, antal “søm”-masker osv. De hyppige udtagninger kan bevirke, at ærmerne kommer til at pose, især når blusen ligger fladt, men det kan mirakuløst forsvinde, når man har den på, da det posede strik smyger sig til skulderen (og det er grunden til, at du skal stoppe skuldersømmen FØR skulderbenet).
  • Når du stopper skuldersømsmaskerne og starter på ærmekuppelmaskerne, er det en god ide at flytte markørerne væk fra hinanden, så der er mindst 6 masker mellem dem. Dette forhindrer også den spidse, trekantede form.

Alle har forskellig facon og smag, hvilket gør det svært at lave helt faste regler om, hvor skuldersømmen skal ende.

Prøv denne variation:

  • Flyt markørerne, så der er 6 masker mellem dem. De er nu spidsen af ærmekuplen. Du skal KUN tage ud mellem de markører, der er ved ærmemaskerne.
  • Næste p: x antal ret, flyt markør, ret i forreste og bageste løkke, 4 r, ret i forreste og bageste løkke, (8 m), flyt markør, x antal ret, flyt markør, ret i forreste og bageste løkke, 4 r, ret i forreste og bageste løkke, (8 m), flyt markør, x antal ret.
  • Næste p: x antal vr, flyt markør, vr i forreste og bageste løkke, 6 vr, vrang i forreste og bageste løkke (10 m), flyt markør, x antal vr, flyt markør, vr i forreste og bageste løkke, 6 vr, vr i forreste og bageste løkke (10 m), flyt markør, x antal vr.
  • Næste p: x antal ret, flyt markør, ret i forreste og bageste løkke, 8 r, ret i forreste og bageste løkke (12 m), flyt markør, x antal ret, flyt markør, ret i forreste og bageste løkke, 8 r, ret i forreste og bageste løkke (12 m), flyt markør, x antal ret osv.

Forts på denne måde over nogle pinde og tag ud på HVER pind, men kun på ærmesiden af markørerne. Gør det kun et par pinde og IKKE i hele ærmegabet! Jeg gætter på, at det kun er nødvendigt at gøre det lige så langt ned som Barbara Walkers venderækker for at forme ærmekuplen (ca. en sjettedel af ærmegabet på begge sider af skuldersømmen, målt ned fra skuldersømmen).

Tag så ud på hver anden pind (ret) og fortsæt med alle de andre elementer i opskriften, fx ærmegab, som du ville gøre det på enhver bluse strikket ovenfra og ned.Contiguous 3

Brug af metoden

Hvis du bruger denne metode og udgiver en opskrift med den, vil det være dejligt, hvis du inkluderer følgende:

“Denne bluse er strikket sømløst ovenfra og ned ved at bruge contiguous-metoden udviklet af Susie Myers, SusieM på Ravelry (http://www.ravelry.com/people/SusieM).”

På  Ravelry er der en Contiguous-gruppe  og der er en liste over opskrifter, der bruger denne metode.

På strikkeglad.dk bruges metoden bl.a. til Drivtømmer.

Om designeren

© Susie Myers. Original titel Contiguous Tutorial. Kun til personlig brug. Hverken opskrift eller færdigstrikket produkt må videresælges. Kontakt Susie.

Oversat af Marianne Holmen med tilladelse af designeren. Translated with permission.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se Forkortelsesliste | Se Rettelsesliste.

Kommentarer
Har du kommentarer til denne opskrift, kan du bruge formularen nedenfor.
Spørgsmål
Spørgsmål til en opskrift? Spørg Strikkeglads venner på Facebook.
Andre henvendelser
Har du henvendelser, som ikke drejer sig om opskriften, så brug venligst vores kontaktformular.

Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer til “Contiguous-metoden”

Skriv en kommentar