...
Hjem » Strikkeopskrifter » Halsvarmer med bølgemønster

Halsvarmer med bølgemønster

Flot halsvarmer, der passer til Bølgevanterne. Det er et kompliceret mønster, der er forklaret i mange detaljer, og der er et par “hjælpebokse”. DK-garn og pinde 3½.
Sværhedsgrad: Høj | Tidsforbrug: Mellem | Pinde: 3½

Af Sybil R

Denne halsvarmer kan enten strikkes kort, så den sidder tæt til halsen, eller længere og hænge løst eller snos 2 gange om halsen.

Den strikkes frem og tilbage i rudefacon. Opslagskanten og aflukningskanten sys sammen til sidst med maskesting. Bølgemønstret skabes ved hjælp af venderækker afbrudt af lange retriller i kontrastfarver. Der laves en kant ved at strikke 3 m ret i hver side på retp og tage 3 m løst af på vrangs.

(O.a.: Denne halsvarmer passer til designerens Bølgevanter. Den vil også gå fint sammen med Miss Grace– og Nohea-sjalerne, som du også finder på Strikkeglad.dk.

Det er et kompliceret mønster, som er beskrevet i de mindste detaljer. Efter min mening er det måske gjort unødvendigt indviklet. Find din egen måde at gøre det på.)

Størrelse

Bredde: 20 cm.
Længde (omkreds): Justerbar. 70 g garn giver en omkreds på ca. 60 cm.

Materialer

Garn

Al slags DK-garn kan bruges.
Garnforbrug til en halsvarmer, der sidder tæt til halsen:
Grundfarve (G): 25 g DK-garn i neutral farve (hvid på billedet).
Kontrastfarve 1 (K1): 30 g DK-garn (mørklilla på billedet).
Kontrastfarve 2 (K2): 30 g DK-garn (lyslilla på billedet).

Anbefalet garn (Rito.dk): Hjertegarn Extrafine Merino 120

Strikkepinde

3½ mm.

Tilbehør

8 maskemarkører (2 kantmarkører og 6 markører til bølgemønstret.
Stoppenål.

Forkortelser

1 ud: Strik ret i forreste og bageste løkke af masken = 1 m taget ud.
G: Grundfarve.
H1-6: Sektioner, der hælder mod højre.
K1: Kontrastfarve 1.
K2: Kontrastfarve 2.
M1-6: Mønstermarkører.
V1-6: Sektioner, der hælder mod venstre.

Konstruktion

Rudeformen laves ved udtagninger (strik i forreste og bageste løkke) af 1 m i den ene side på hver anden p og indtagninger (2 r dr sm) af 1 m i den anden side på hver anden p. Til sidst sys kanterne sammen med maskesting.

 

Venderækker

Mønstret består af sektioner, der bygges op af venderækker, dvs. rækker med 10 m på den ene side af dit strikketøj og 8 m på den anden. Til at markere, hvor sektioner begynder og ender, bruges 6 mønstermarkører med en afstand på 10 m. Nogle sektioner hælder mod venstre (10 m på rets og 8 m på vrangs, her V1-V6), andre mod højre (10 m på rets, 8 m på vrangs, her H1-H6).

En sektion består af op til 7 retriller (på det højeste punkt).

På startpinden bliver markørerne placeret. Der er kantmarkører og mønstermarkører. De 2 kantmarkører markerer grænsen ml de 3 kantm på hver side og de 60 m, der udgør bølgemønstret. 6 mønstermarkører sættes med 10 maskers mellemrum. Mønstermarkørerne kaldes M1-6 (nummereret fra højre mod venstre set fra rets) i hele opskriften.

Billedet viser mulige sektioner. Hver sektion har en midtermarkør (markør X) og befinder sig mellem de 2 markører rundt om midtermarkøren (markør X-1 og markør X+1). Fx er for både H3 og V3 markør 3 midtermarkøren, og de er højest ved den (markør 3). H3 starter ved markør 4 og slutter ved markør 2, hvorimod V3 starter ved markør 2 og slutter ved markør 4.

 • Der er mellemsektioner (dvs. sektioner, hvor venderækkerne ikke når til kanten, fx V2 og H4 på billedet) og kantsektioner (hvor venderækkerne når til en af kanterne, fx V1 og H6 på billedet).
 • Sektioner, der hælder mod venstre (alle strikket i K1) starter med den hele retp på rets, mens venderækkedelen starter på vrangs. For at få dem til at hælde mod venstre strikker du på rets 2 m efter den sidst foldede m (10 m i mønstret), og på vrangs strikker du til 2 m før den sidst foldede m (8 m i mønstret), før du folder og vender.
 • Sektioner, der hælder mod højre (alle strikket i K2) starter med venderækkedelen på rets og slutter med den hele retp på vrangs. Her strikker du til 2 m før den sidst foldede m (8 m) på rets og 2 m efter den sidst foldede m (10 m) på vrangs.
 • Højre- og venstrehældende sektioner strikkes skiftevis.
 • Du strikker 2 p (1 retrille) i G mellem sektionerne.

Under strikningen skal du være opmærksom på følgende:

 1. At antallet af m forbliver det samme (66 m), så bredden ikke ændrer sig.
 2. At antallet af p under hver m stort set er det samme, så arb ikke buler.
 3. Pinde strikket i G ændrer ikke på antallet af m, da starten (2 r dr sm) opvejes af slutningen (strik i forreste og bageste løkke).
 4. En midtersektion påvirker ikke antallet af m, da der kun er en indtagning (2 r dr sm) i starten, der opvejes af en udtagning (strik i forreste og bageste løkke) til sidst.
 5. Efter en kantsektion vil maskeantallet dog være midlertidigt forøget eller formindsket med 6 m i den ene ende. Dette må opvejes ved at strikke en sektion i den anden ende.

Når den allerførste sektion er strikket, har arb en bule rundt om midtermarkøren på den sektion, der lige er strikket. Næste sektion medfører endnu en bule. Hvis disse buler fordeles jævnt, vil der efter nogle få sektioner være et jævnt stykke arb (dvs. med samme højde eller samme antal retriller under alle m).
Sørg for følgende:

 • Vælg den næste sektion uden bule under midtermarkøren.
 • Fordel antallet af kantsektioner og midtersektioner som 3:2 – dvs. når du har strikket 3 midtersektioner, skal du strikke 2 kantsektioner (eller med andre ord: 2 ud af 5 sektioner skal være kantsektioner – en på hver side).
 • For hver 5 strikkede sektioner skal der ideelt set være 5 forskellige markører som midtermarkører, således at overkanten er glat, og der er det samme antal pinde under hver m.
 • Som forklaret ovenfor anbringes der flere markører ved opslagningen: 2 kantmarkører (3 m fra hver kant) og 6 mønstermarkører (med 10 maskers mellemrum), der viser, hvor sektionerne starter og slutter. 
 • Kantmarkørerne flytter sig ikke, mens mønstermarkørerne flytter sig hen mod indtagningskanten. Når du tager 1 m ind (2 r dr sm) i den ene side, efter at have flyttet kantmarkøren, bliver afstanden mellem indtagningskanten og mønstermarkørerne 1 m mindre. Hvis man ser det ovenfra, ser det ud, som om mønstermarkørerne bevæger sig hen mod indtagningskanten.
 • Når en mønstermarkør når til en kantmarkør (indtagningssiden), kan den fjernes. Ligeledes, når der er mere end 10 m mellem kantmarkøren på udtagningssiden og næste mønstermarkør, skal du sætte en ny markør 10 m væk fra den næste mønstermarkør. Så når M1 på indtagningssiden fjernes, bliver den tidligere M2 til den M1 osv. Og når en ny markør sættes i udtagningskanten, bliver den til nye M6. Markørerne skifter altså nummer, når de flyttes.

Når en sektion er blevet strikket rundt om en markør, vil denne sektion (midlertidigt) ses som en bule. Ligeledes vil sektioner med midtermarkører, som ikke er blevet brugt i det sidste par sektioner, ses som fordybninger. De næste sektioner skal strikkes i en fordybning, dvs. strikkes rundt om markører, der ikke er blevet brugt som midtermarkører i et stykke tid. Derfor må man huske markører, der allerede er blevet brugt (dvs. er midtermarkører for en sektion, der lige er strikket). Fx hvis man lige har strikket V3, som har sit højeste punkt ved M3, skal denne markør ikke bruges igen i de næste 4-5 sektioner.
Det vil være en god ide at bruge markører i forskellige farver og skrive ned, hvilken farve der lige er blevet brugt, og derefter vælge en sektion med midtermarkør  i en farve, der ikke er blevet brugt i de sidste 4-5 sektioner.
Når markørerne bevæger sig, bevæger strukturen af brugte og ikke-brugte sektioner sig med dem. Det er derfor vigtigt ikke at gå efter markørernes numre (da de ændrer sig), men den fysiske markør, som sektionen blev strikket rundt om. 

Efter et stykke tid bliver det tydeligt, hvilke sektioner der allerede er strikket (dvs. hvilke markører, der allerede er brugt), og hvilke der skal strikkes. 
Husk, at markører, som lige nu er midt i det strikkede (og derfor markerer en midtersektion), hurtigt kan blive markører for en sektion i indtagningskanten.

Billedet viser et eksempel på, hvordan de første 6 sektioner kan se ud. Men det kan også gøres på andre måder. 

Allersidst i opskriften er der en grundig gennemgang af et eksempel på de første 5 sektioner.

Rudeform 

 • På alle retp tages der ind i højre side og ud i venstre side. Pindene begynder altså med 3 r (flyt kantmarkør) 2 r dr sm og ender med 1 ud (flyt kantmarkør) 3 r.
 • Alle vrangp (undt. startp) starter og slutter med tag 3 løst af med garnet foran.
 • De 3 r på rets og tag 3 løst af på vrangs trækker delvis de 3 kantm over på vrangs. Det giver en pæn kant.

Sådan gør du

Slå 66 m op med foreløbigt opslag (3 kantm + 60 mønsterm + 3 kantm) på en garnrest.

 • Startp (G, vrangs): 3 r, sæt markør (kantmarkør), 5 r, sæt markør (M6), 10 r, sæt markør (M5), 10 r, sæt markør (M4), 10 r, sæt markør (M3), 10 r, sæt markør (M2), 10 r, sæt markør (M1), 5 r, sæt markør (kantmarkør), 3 r.
 • (K1): Strik en sektion, der hælder mod venstre (vælg en sektion).
 • (G, rets): 3 r, flyt kantmarkør, 2 r dr sm, ret til sidste m før kantmarkøren, 1 ud, flyt kantmarkør, 3 r.
 • (Vrangs): Tag 3 løst af med garnet foran, flyt kantmarkør, ret til anden kantmarkør, flyt kantmarkør, tag 3 løst af med garnet foran.
 • (K2): Strik en sektion, der hælder mod højre (vælg en sektion).

Kort sagt: Valg af næste sektion

 • Strik skiftevis sektioner, der hælder mod højre og venstre.
 • For hver 3 midtersektioner strikker du 2 kantsektioner.
 • Når du er færdig med en kantsektion, strikker du kantsektionen på den anden side.
 • Vælg en sektion rundt om en markør, der ikke er brugt for nylig.

Maskemarkører

 • Når markør 1 når til kantmarkøren på indtagningssiden, fjernes den.
 • Når der er mere end 10 m mellem kantmarkøren på udtagningssiden og den næste mønstermarkør, sætter du en ny markør 10 m fra mønstermarkøren.
 • (G, rets): 3 r, flyt kantmarkør, 2 r dr sm, Ret til sidste m før anden kantmarkør, 1 ud, flyt kantmarkør, 3 r.
 • (Vrangs): Tag 3 løst af med garnet foran, flyt kantmarkør, ret til anden kantmarkør, flyt kantmarkør, tag 3 løst af med garnet foran.
 • Forts på denne måde, til sidekanten (længden) måler 60 cm eller ønsket længde. Slut med en sektion i K2 og strik ikke de 2 sidste p i G. Bryd garnet, men lad der være en lang ende af G til maskesting. 

Blok halsvarmeren.

G: Hæft enderne i mønster, dvs. kantmaskerne i glatstrikning og de andre i retstrikning.

De forskellige sektioner

Her kan du se, hvordan de forskellige sektioner strikkes. 

Kort sagt: Sektioner, der hælder mod højre og venstre

 • Sektioner, der hælder mod venstre, starter med en hel p på rets, og den første fold og vend er på vrangs. Alle disse sektioner strikkes i K1. De har 10 m på rets og 8 m på vrangs.
 • Sektioner, der hælder mod højre, har den første fold og vend på rets og ender med en hel p på vrangs. De strikkes alle i K2. De har 8 m på rets og 10 m på vrangs.

Midtersektion X, der hælder mod venstre (i K1):Husk at samle alle foldede m op, når du kommer til dem (strik dem sm med den følgende m). Se fx her: http://www.youtube.com/watch?v=-xaz41JTkLc .

 • Rets: 3 r, flyt kantmarkør, 2 r dr sm, ret til sidste m før anden kantmarkør, 1 ud, flyt kantmarkør, 3 r.
 • Vrangs: Tag 3 løst af med garnet foran, flyt kantmarkør, ret til markør X-1, fold og vend.
 • *(Rets): 10 r, fold og vend.
 • (Vrangs): 8 r, fold og vend*. Gent fra * til * i alt 5 gange.
 • (Rets): 10 r, fold og vend.
 • (Vrangs): Ret til kantmarkør, flyt kantmarkør, tag 3 løst af med garnet foran.

Sektion i indtagningskanten, der hælder mod venstre (i K1)

 • (Rets): 3 r, flyt kantmarkør, 2 r dr sm, ret til sidste m før anden kantmarkør, 1 ud, flyt kantmarkør, 3 r.
 • (Vrangs): Tag 3 løst af med garnet foran, flyt kantmarkør, ret til anden kantmarkør, flyt kantmarkør, tag 3 løst af med garnet foran.
 • (Rets): 3 r, flyt kantmarkør, 2 r dr sm, ret til næste markør, fold og vend.
 • *(Vrangs): Ret til kantmarkør, flyt kantmarkør, tag 3 løst af med garnet foran.
 • (Rets): 3 r, flyt kantmarkør, 2 r dr sm, ret til sidst foldede m, 2 r, fold og vend*. Gent fra * til * i alt 5 gange.
 • (Vrangs): Ret til kantmarkør, flyt kantmarkør, tag 3 løst af med garnet foran.
  Hvis M1 når til kantmarkøren, fjernes M1.

Sektion i udtagningskanten, der hælder mod venstre (i K1):

 • (Rets): 3 r, flyt kantmarkør, 2 r dr sm, Ret til sidste m før anden kantmarkør, 1 ud, flyt kantmarkør, 3 r.
 • (Vrangs): tag 3 løst af med garnet foran, flyt kantmarkør, ret til M5, fold og vend.
 • (Rets): Ret til sidste m før kantmarkør, 1 ud , flyt kantmarkør, 3 r.
 • *(Vrangs): Tag 3 løst af med garnet foran, flyt kantmarkør, ret til 2 m før sidst foldede m, fold og vend.
 • (Rets): Ret til sidste m før kantmarkør, 1 ud , flyt kantmarkør, 3 r*. Gent fra * til * i alt 5 gange.
 • (Vrangs): Tag 3 løst af med garnet foran, flyt kantmarkør, ret til næste kantmarkør, flyt kantmarkør, tag 3 løst af med garnet foran.
 • Husk at sætte en ny mønstermarkør, hvis antallet af m mellem kantmarkøren og den næste mønstermarkør bliver større end 10.

Midtersektion X, der hælder mod højre (i K2):

 • (Rets): 3 r, flyt kantmarkør, 2 r dr sm, ret til markør X+1, fold og vend.
 • *(Vrangs): 10 r, fold og vend.
 • (Rets): 8 r, fold og vend*. Gent fra * til * i alt 5 gange.
 • (Vrangs): 10 r, fold og vend.
 • (Rets): Ret til sidste m før kantmarkør, 1 ud , flyt kantmarkør, 3 r.
 • (Vrangs): tag 3 løst af med garnet foran, flyt kantmarkør, ret til næste kantmarkør, flyt kantmarkør, tag 3 løst af med garnet foran.

Sektion i indtagningskanten, der hælder mod højre (i K2):

 • (Rets): 3 r, flyt kantmarkør, 2 r dr sm, ret til M2, fold og vend.
 • (Vrangs): Ret til kantmarkør, flyt kantmarkør, tag 3 løst af med garnet foran.
 • *(Rets): 3 r, flyt kantmarkør, 2 r dr sm, ret til 2 m før sidst foldede m, fold og vend.
 • (Vrangs): Ret til kantmarkør, flyt kantmarkør, tag 3 løst af med garnet foran*. Gent fra * til * i alt 5 gange.
 • (Rets): 3 r, flyt kantmarkør, 2 r dr sm, ret til sidste m før næste kantmarkør, 1 ud, flyt kantmarkør, 3 r.
 • (Vrangs): Tag 3 løst af med garnet foran, flyt kantmarkør, ret til næste kantmarkør, flyt kantmarkør, tag 3 løst af med garnet foran.
 • Hvis M1 når til kantmarkøren, fjernes M1.

Sektion i udtagningskanten, der hælder mod højre (i K2):

 • (Rets): 3 r, flyt kantmarkør, 2 r dr sm, ret til sidste m før næste kantmarkør, 1 ud, flyt kantmarkør, 3 r.
 • (Vrangs): Tag 3 løst af med garnet foran, flyt kantmarkør, ret til M5, fold og vend.
 • *(Rets): Ret til sidste m før kantmarkør, 1 ud, flyt kantmarkør, 3 r.
 • (Vrangs): Tag 3 løst af med garnet foran, flyt kantmarkør, ret til sidst foldede m, 2 r, fold og vend*. Gent fra * til * i alt 5 gange.
 • (Rets): Ret til sidste m før kantmarkør, 1 ud, flyt kantmarkør, 3 r.
 • (Vrangs): Tag 3 løst af med garnet foran, flyt kantmarkør, ret til næste kantmarkør, flyt kantmarkør, tag 3 løst af med garnet foran.
 • Husk at sætte en ny mønstermarkør, hvis antallet af m mellem kantmarkøren og den næste mønstermarkør bliver større end 10.

Eksempel på de første 5 sektioner

Den markør, som en sektion netop er føjet til, er markeret med en rød prik.

Den første sektion hælder mod venstre og strikkes rundt om den markør, der her hedder M3.

Anden sektion hælder mod højre og strikkes rundt om den markør, der her hedder M5.

Tredje sektion hælder mod venstre og strikkes rundt om den markør, der hed M6, da sekvensen på 5 sektioner blev startet, men nu er M5. Læg mærke til, at en ny markør (til venstre for markøren med en rød  prik) er blevet tilføjet.

Fjerde sektion hælder mod højre og strikkes rundt om den første markør på pinden. 

Femte sektion hælder mod venstre og strikkes rundt om den eneste markør, der ikke er brugt endnu.

Dette billede viser en samlet oversigt. Over markørerne står der, hvilken sektion der blev strikket rundt om den markør. Du kan se, at alle markører er blevet brugt til at strikke de 5 sektioner.

Bemærk

 • Den nye markør er sat på pinden, fordi der var mere end 10 m ml kantmarkøren og den sidste mønstermarkør.
 • Den markør, der var først, da sekvensen med 5 sektioner startede, er blevet fjernet, fordi den var nået til kantmarkøren.

Færdiggørelse

Blok halsvarmeren.
G: Sy enderne sm med maskesting. Se fx disse links:
I retstrikning
I mønster.

Om designeren

© 2012 Sybil R. Original titel Mixed Wave Cowl. Kun til personlig brug. Hverken opskrift eller færdigstrikket produkt må videresælges. Kontakt Sybil.

This work by Knitting and so on is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License. 

Oversat af Marianne Holmen med tilladelse af designeren. Translated with permission.

Se Forkortelsesliste | Se Rettelsesliste.

Kommentarer
Har du kommentarer til denne opskrift, kan du bruge formularen nedenfor.
Spørgsmål
Spørgsmål til en opskrift? Spørg Strikkeglads venner på Facebook.
Andre henvendelser
Har du henvendelser, som ikke drejer sig om opskriften, så brug venligst vores kontaktformular.

Print Friendly, PDF & Email

5 kommentarer til “Halsvarmer med bølgemønster”

 1. Me encanta este tejido, no lo he podido encontrar paso a paso es precioso, si lo pudiera publicar. Gracias.

  Svar

Skriv en kommentar