...
Hjem » Nemme » Wendys sokker

Wendys sokker

Velsiddende sokker, der strikkes fra tåen og op. Mål rundt om foden og gang det antal cm, du får, med det antal masker, du får pr. cm, når du laver en strikkeprøve. Træk 10 % fra. Rund dit tal op eller ned, så det er deleligt med 4. Opskriften er lige velegnet til ensfarvede sokker og flerfarvede sokker. Skaftet kan laves på flere måder. Pinde 2 mm.
Sværhedsgrad: Mellem | Tidsforbrug: Mellem | Pinde: 2 

wendy3

Af Wendy D. Johnson

Størrelse

Damestørrelse medium (large).

Materialer

Garn

1 ngl (50 g) strømpegarn.

Anbefalet garn (Rito.dk): Opal Unicolor 4-trådet

Strikkepinde

Strømpepinde 2 mm.

Strikkefasthed

32 m = 10 cm.

Forkortelser

km: kædemaske(r).

Bemærk

Denne opskrift startes i tåen og kan tilpasses enhver størrelse og enhver strikkefasthed. Mål rundt om foden og gang det antal cm, du får, med det antal masker, du får pr. cm, når du laver en strikkeprøve. Træk 10 % fra. Rund dit tal op eller ned, så det er deleligt med 4. Der er her brugt 60 (64) masker hele vejen rundt til sokken.

Sådan gør du

wendy2

Slå 30 (32) m op (halvdelen af omkredsen) med midlertidig opslagning. Jeg selv bruger en række hæklede km på følgende måde: Med en garnrest hækler du en kæde, der er adskillige masker længere end det antal strikkede masker, du skal bruge. Strik ret ind i den midterste løkke på bagsiden af kæden, til du har 30 (32) masker. Strik vrang tilbage.

 • P 1: Strik 29 (31) m ret. Tag den sidste m løst af med garnet foran. Sæt den sidste, løse m over på højre p uden at strikke den. Vend arbejdet.
 • P 2: Sæt den første, løse m fra venstre til højre pind. Strik den næste m (som har omslag) vr og strik vr til sidste m på p = 28 (30) vrangmasker. Tag den sidste m løst af med garnet bagved og sæt den sidste, løse m over på højre pind uden at strikke den. Vend arbejdet.
 • P 3: Du har allerede 1 løs m med omslag på venstre pind. Tag den løst af og strik r til sidste m før den løse m (dvs. til der er 2 m tilbage på højre pind). Fold garnet om den næstsidste m og vend. Den sidste m er stadig på højre pind.
 • P 4: Du har allerede 1 løs m med omslag på venstre pind. Sæt den første løse m på højre p over på venstre p og strik vr til m før den løse m = 26 (28) m. Fold garnet om og vend.

Gent p 3-4, til 8 (9) af tåmaskerne er foldede på venstre side, der er 14 (16) m i midten, og 8 (9) er foldede på højre side. Du bør nu skulle strikke på rets. Din tå er halvvejs færdig.

Bemærk: Hvor mange m du lader være ufoldede på midten afhænger af, hvor bred din sok skal være. Hvis du vil have den en smule bredere, så lav et par venderækker mindre. Hvis du vil have den smallere, strik et par ekstra venderækker.

Strik nu anden halvdel af tåen:

Bemærk: For at få de to sider af tåen til at se ens ud, skal du samle omslagene op og strikke dem således: På rets fører du den foldede maske fra venstre til højre pind uden at strikke den. Med spidsen af pinden samler du omslagene om den maske op og sætter dem på højre pind sammen med den ustrikkede maske. Stil spidsen af pinden gennem de 3 ustrikkede løkker på højre pind (masken og de to opsamlede omslag), så pindene er parat til, at du kan strikke 3 m drejet sm. Gør det. Gør det samme på vrangsiden, bortset fra at du slutter med 3 vr sm. Bemærk, at den første foldede maske, du samler op og strikker på begge sider af de midterste masker, kun har et omslag i stedet for to. Nogle strikkere gider ikke lave dobbelt omslag på de følgende masker, men der er bedre chance for at undgå huller på den måde.

 • P 1: Strik de 14 m i midten til den første, foldede m. Strik den foldede m sm (dvs. strik omslag og maske sm). Fold den næste m (så den nu har 2 omslag) og vend.
 • P 2: Tag den første m (med dobbelt omslag) løst af og strik vr til den første foldede m i den anden ende. Strik omslaget vr sm med masken. Fold den næste m og vend.

På de følgende pinde strikker du begge omslag sammen med masken, enten ret eller vrang.

Fortsæt til alle masker er strikket, og du igen har 30 (32) m i midten. Del så de masker på 2 pinde. Fjern garnet fra dit foreløbige opslag og del de 30 (32) m over endnu 2 pinde.  På første omgang kan det være en god ide at samle en ekstra maske eller to op mellem maskerne i midten og de masker, du har samlet op fra opslaget for at lukke evt. huller. Husk på næste omgang at tage ind igen til 15 (16) m på hver pind.

Bemærk: Sæt spidsen af pinden ind i den første maske, du strikker i det foreløbige opslag, før du fjerner tråden fra resten af maskerne. Det gør det meget lettere at samle løkkerne op. Jeg plejer at føre min pind gennem 3-4 løkker ad gangen og fjerne tråden fra dem, gøre det samme med de næste 3-4 osv., til de alle er samlet op. Når du fjerner tråden, har du en maske mindre, end du samlede op og strikkede. Lav den ekstra maske til sidst ved at samle løkken op mellem den sidste maske fra det foreløbige opslag og den første maske på pinden = i alt 60 (64) m.

Strik lige op, til foden er ca. 5 cm kortere, end du ønsker den. Sæt de 30 (32) vristmasker på en pind og de 30 (32) hælmasker på en anden pind. Strik en venderække med de 30 (32) hælmasker som ved tåen, således:

Hæl med venderækker

 • wendy3P 1: Strik 29 (31) m. Flyt garnet foran arbejdet. Sæt den sidste ustrikkede m fra venstre pind over på højre pind. Vend.
 • P 2: Sæt den første, ustrikkede m fra venstre pind over på højre pind. Denne maske er foldet. Strik den næste m vr og strik vr til den sidste m på pinden = 28 (30) vrangmasker. Flyt garnet om bag arbejdet og tag den sidste ustrikkede m løst af fra venstre til højre pind uden at strikke den vr. Vend.
 • P 3: Du har allerede en foldet, ustrikket m på venstre pind. Tag den løst af og strik ret til den sidste m før den ustrikkede m = 27 (29) m, dvs. til der er 2 m tilbage på højre pind. Fold den næstsidste m og vend. Den sidste m er stadig på højre pind.
 • P 4: Du har allerede en foldet, ustrikket m på venstre pind. Tag den løst af fra venstre til højre pind og strik vrang til den sidste m før den ustrikkede m = 26 (28) m, dvs. til der er 2 m tilbage på højre pind Tag den første m løst af og strik vrang til den sidste m før den ustrikkede m. Fold og vend.Gentag p 3 og 4, til 8 (9) af hælmaskerne er foldede på venstre side, 14 (16) m er i midten, og 8 (9) m er foldede på højre side. Nu skal du strikke videre på rets. Din hæl er halvvejs færdig.

Bemærk: Antallet af m i midten afhænger af, hvor brede dine sokker skal være. Hvis du vil have dem en smule bredere, så lav et par venderækker mindre. Hvis du vil have dem en smule smallere, så lav færre venderækker.

Anden halvdel af hælen

Bemærk: For at få de to sider af hælen til at se ens ud, skal du samle omslagene op og strikke dem således: På rets fører du den foldede maske fra venstre til højre pind uden at strikke den. Med spidsen af pinden samler du omslagene om den maske op og sætter dem på højre pind sammen med den ustrikkede maske. Stil spidsen af pinden gennem de 3 ustrikkede løkker på højre pind (masken og de to opsamlede omslag), så pindene er parat til, at du kan strikke 3 m drejet sm. Gør det. Gør det samme på vrangsiden, bortset fra at du slutter med 3 vr sm. Bemærk, at den første foldede maske, du samler op og strikker på begge sider af de midterste masker, kun har et omslag i stedet for to. Nogle strikkere gider ikke lave dobbelt omslag på de følgende masker, men der er bedre chance for at undgå huller på den måde.

 • P 1: Strik de 14 (16) m til den første, ustrikkede, foldede m. Saml omslaget op og strik det sammen med masken. Fold den næste m (så den nu har dobbelt omslag) og vend.
 • P 2: Tag den første m (med dobbelt omslag) løst af og strik vrang til den første, ustrikkede, foldede m = 15 (17) m. Saml omslaget op og strik det vrang sammen med masken. Fold den næste m og vend. På de følgende pinde strikker du 1 maske mere pr. pind for at nå til den første, ufoldede maske. Når du når til den, så strik begge omslag ret eller vrang sammen med masken. Fortsæt, til alle m er strikket, og du igen har 30 (32) m på pinden.

Når alle m er på pinden igen, så del maskerne, ligesom du gjorde til tåen. Igen kan du samle en ekstra m eller to op mellem de m, du arbejder på, og vristmaskerne (som sidder på en ekstra pind), for at lukke evt. huller. Husk på næste omgang at tage ind igen til 15 (16) m på hver pind, med mindre du ønsker ekstra m til et tungere ben.

Strik, til benet har den ønskede længde og fortsæt med rib til den ønskede slutlængde.

Bemærk: Hvis man har meget brede fødder og/eller tunge ben kan det være svært at få sokker af og på. Sommetider tager jeg nogle masker ud, når jeg strikker ribben. Hvis jeg starter med 15 m pr. pind, tager jeg ud til 16 og strikker rib 4 r, 4 vr. Hvis jeg starter med 16 m pr. pind, tager jeg ud til 18 og strikker rib 3 r, 3 vr. Det er ikke en eksakt videnskab – du kan snyde lidt, når du har brug for det, for at få sokken til at passe til modtageren.

Færdiggørelse

Luk løst af, evt. med Elizabeth Zimmermanns elastiske lukning, se her. Hæft alle ender.

Dette er en kombination af Wendy Johnsons grundopskrift på sokker strikket fra tåen og op og den detaljerede udgave af samme opskrift. Skaftet kan strikkes med masser af variationer, se her.

Om designeren

© 2002-2007 Wendy D. Johnson. Original titel Wendy’s Generic Toe-Up Sock, Wendys-detailed-toe-up-sock-pattern. Hverken opskrift eller færdigstrikket produkt må videresælges. Kontakt Wendy: http://wendyknits.net.

Oversat af Marianne Holmen med tilladelse af designeren. Translated with permission.

Se Forkortelsesliste | Se Rettelsesliste.

Kommentarer
Har du kommentarer til denne opskrift, kan du bruge formularen nedenfor.
Spørgsmål
Spørgsmål til en opskrift? Spørg Strikkeglads venner på Facebook.
Andre henvendelser
Har du henvendelser, som ikke drejer sig om opskriften, så brug venligst vores kontaktformular.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar