Sødt fjerkræ til at holde æg varme på påskebordet. Kroppen er strikket, mens toppen af hovedet er hæklet. Bomuld eller akryl er mest velegnet til dette projekt. Ensfarvet garn eller farveskiftegarn – slå dig løs! Pinde 4. |
Sværhedsgrad: Nem | Tidsforbrug: Lavt | Pinde: 4
Kylling
Mål
6½ cm.
Materialer
Garn
Til en kylling skal du bruge ca. 15 g halvtykt garn (worsted weight). Det er en god mulighed til at få brugt dine akryl- eller bomuldsrester. Mine kyllinger er strikket i bomuld.
• Anbefalet garn (Rito.dk): Hjertegarn Blendtendens eller
• Anbefalet garn (Rito.dk): Hjertegarn Roma
Strikkepinde
4 mm.
Tilbehør
Hæklenål.
Stoppenål.
Saks.
Øjne (wiggle eyes), evt. perler.
Små stykker filt.
Sådan gør du
Slå 32 m op.
Strik ca. 2½ cm 1 r, 1 vr (6-7 p).
Herfra strikker du ret. Strik 4 cm over ribborten, således at hønen i alt måler 6½ cm.
Første halvdel af halen
5 r, vend, 5 r, vend, 4 r, vend, 4 r, vend. Luk af for 10 m og forts med at strikke ret pinden ud = 22 m tilbage.
Anden halvdel af halen
5 r, vend, 5 r, vend, 4 r, vend, 4 r, vend, luk af for 10 m og forts med at strikke ret pinden ud = 12 m tilbage.
Hoved
- P 1: Ret = 12 m.
- P 2: (1 r, 2 r sm) x 4 = 8 m.
- P 3: Ret.
- P 4: (1 r, tag 1 ud i næste m) x 4 =12 m.
- P 5: Ret.
- P 6: (1 r, tag 1 ud i næste m) x 6 = 18 m.
- P 7-8: Ret.
- P 9: (1 r, 2 r sm) x 6 = 12 m.
- P 10: Ret.
- P 11: (1 r, 2 r sm) x 4 = 8 m.
- P 12: 1 r, 2 r sm, 2 r, 2 r sm, 1 r = 6 m.
Bryd garnet med en ende på ca. 45 cm og tråd stoppenålen med den. Træk garnet gennem de resterende masker og luk hovedet.
Færdiggørelse
Fold kyllingen på midten, så halestykkerne passer sammen, og sy de to halvdele sammen med stoppenålen og den lange garnende. Start med hovedet, ned over ryggen, rundt om halen og ned til den nederste kant. Lad bunden være åben.
Udstop hovedet.
Pynt kyllingen med næb og øjne:
Til næbbet klipper du 2 tykke triangler ud af filt eller fleece. Rund den ene spids af. Fold begge på midten og læg den ene over den anden. Sy eller hæft dem sammen og sy eller lim dem på kyllingen.
Lim også perler på til øjne eller lav franske knuder.
Høne
Mål
6½ cm.
Materialer
Garn
Til en høne skal du bruge ca. 15 g halvtykt garn (worsted weight). Det er en god mulighed for at få brugt dine akryl- eller bomuldsrester. Mine høner er strikket i bomuld.
Strikkepinde
4 mm.
Tilbehør
Hæklenål, 3-3½ mm.
Stoppenål.
Saks.
Øjne (wiggle eyes), evt. perler.
Små stykker filt.
Forkortelser
fastm: fastmaske(r).
lm: luftmaske(r).
Sådan gør du
Slå 32 m op.
Strik ca. 2½ cm rib 1 r, 1 vr (6-7 p).
Herfra strikker du ret. Strik 4 cm over ribborten, således at hønen i alt måler 6½ cm.
Første halvdel af halen
5 r, vend, 5 r, vend, 4 r, vend, 4 r, vend. Luk af for 10 m og forts med at strikke ret pinden ud = 22 m tilbage.
Anden halvdel af halen
5 r, vend, 5 r, vend, 4 r, vend, 4 r, vend, luk af for 10 m og forts med at strikke ret pinden ud = 12 m tilbage.
Hoved
- P 1-6: Ret = 12 m.
- P 7: 10 r, 2 r sm = 11 m.
- P 8: 9 r, 2 r sm = 10 m.
- P 9-11: 10 r.
- P 12: 8 r, 2 r sm = 9 m.
- P 13: 7 r, 2 r sm = 8 m.
- P 14: Luk af med en ende på 45 cm.
Færdiggørelse
Fold hønen på midten, så halestykkerne passer sammen. Sy de to halvdele sammen med stoppenålen og den lange garnende. Start ved hovedet og slut ved nederste kant i ribborten. Lad bunden være åben.
Pynt hønen med “hat”, kam, næb og øjne:
“Hatten” hækles i 3 dele med tyndere garn (jeg brugte sports weight) og 3-3½ mm hæklenål. *Stik hæklenålen ind oven på hovedet i højre side og træk en løkke op. Lav 5 lm i den 2. lm fra hæklenålen. Lav fastm i de resterende lm ned til toppen af hovedet*. Gent fra * til * endnu 2 gange. Hæft enden med stoppenålen inden i hovedet.
Til næbbet klipper du en lille trekant af et stykke filt. Fold det på midten og lim det på.
Lim også små øjne (wiggle eyes) på.
Om designeren
© 2011 Claudia Lowman, Delights-Gems. Original titel Chicken and Duck Egg Cosies. Kun til personlig brug. Hverken opskrift eller færdigstrikket produkt må videresælges. Kontakt Claudia.
Oversat af Marianne Holmen med tilladelse af designeren. Translated with permission.
Unik kylling og påske høne opskrift er uendelig glad for at have opdaget den. Tak for den gode opskrift