Hjem » Strikkebøger » Hønsestrik – en kærlighedserklæring

Hønsestrik – en kærlighedserklæring

Af Anna Bauer. På dansk ved Rachel Søgaard (Turbine, 2020)
Anmeldt af Katrine Nordestgaard

Bogen er, som titlen angiver, en kærlighedserklæring til hønsestrik – den strikkeform, der i 70’erne dukkede op som et fysisk manifest af de politiske strømninger, der var på spil i tiden. Denne bog tager teknikkerne fra fortidens hønsestrik ind i nutiden. Men måske vigtigere endnu følger den en tradition, der er lige så gammel som strikkekunsten: Traditionen om at strikke værdi, budskaber, ønsker og i mange tilfælde også politik ind i sit strik. Bogen er her er ikke blot endnu en mønsterbog, men en fysisk manifestation af noget så flygtigt som undergrundsstrik. 

Bogen indledes med et historisk tilbageblik på hønsestrik og fortsætter med en række betragtninger om, hvordan strik har ændret sig i takt med kulturens skiften. Den kommer med bud på, hvordan strik har flyttet sig fra at være en ensom syssel i privaten til nu i høj grad også at være en social aktivitet på de sociale medier. Efter hver opskrift er angivet et hashtag (#) og dermed en opfordring til at deltage i den nu globale udveksling af inspiration.

Herefter følger et kapitel om de teknikker, bogen anvender. Det er korte forklaringer uden illustrationer, så bogen henvender sig ikke til nybegyndere, men teknikkerne er ikke svære. 

Bogen indeholder 12 projekter med opskrifter. Der er opskrifter på sweatre, ting til halsen, shorts, huer og vanter. Et fint spektrum af store og små projekter, der kan varieres i det uendelige. Nogle af opskrifterne strikkes efter personlige mål, andre findes i XS-XL. Alle opskrifter er grundopskrifter uden angivelse af farveskift og strikket mønster. Hønsestrik ER jo netop strik “efter kokkens fantasi”, og der er flotte og inspirerende billeder af alle modeller til inspiration i flere varianter. Billederne tager hønsestrik ind i det 21. århundrede. Der er en umiskendelig duft af GIRL POWER over alle billeder, en hilsen til det stærke feminine, også når det er mænd, der er fotograferet. 

Inden bogens sidste afsnit, et mønsterbibliotek, findes et afsnit om at rette det, man ikke er tilfreds med. 

Bogens sidste del er et omfattende mønsterbibliotek i sort/hvid. Ud over to alfabeter rummer det mønsterborter fra 4 masker/tern helt op til 32 masker/tern. Det er et fint spekter af mønstre, vi husker fra 70’erne, og mere nutidige mønstre som fx dødningehoveder og sakse. 

En vedkommende og aktuel bog for alle, der interesserer sig for mere end bare at følge en opskrift, men også ønsker at øge bevidstheden om den tradition, vi som strikkere hver især er med til at strikke os ind i. 

144 sider, vejl. pris: 249,95 kr. ISBN13: 9788740660616

Læs mere hos Turbine

Skriv en kommentar