...
Hjem » Strikkeopskrifter » Dominojakke med sidepaneler

Dominojakke med sidepaneler

Smuk dominojakke, denne gang med sidepaneler. Alt er i retstrikning. Det er ikke en præcis opskrift, men en vejledning. Det kan betale sig at se på Strikkeglads Dominojakke af samme designer. Her i uld og silke på pinde 5 mm.
Sværhedsgrad: Høj | Tidsforbrug: Højt | Pinde: 5

Af Melody Johnson

Dette er ikke en fuldstændig opskrift, men snarere en vejledning i konstruktionen med forklaringer.
Jakkens krop er sammensat af retstrikkede dominofirkanter og -trekanter (halve firkanter) samt sidepaneler.  

Der kræves kendskab til dominostrikning, se fx her og her, hvor du kan læse, hvordan en firkant og en trekant strikkes. Her er en video , der viser, hvordan en dominofirkant (mitred square) laves.

Der er instruktion til sidepaneler nederst her i opskriften.

På Strikkeglad er der en opskrift af samme slags af Melody Johnson: Dominojakke. Her kan du evt. læse mere om teknikken.

Dette er modulstrikning med dominopaneler. Sidepanelerne samles op og strikkes ud fra dominopanelerne. Ærmerne strikkes af de resterende m i dominopanelerne. Jakken færdiggøres med en halskant og knapbånd i kontrastfarve (ikke med i opskriften).

Mål

Det anbefales meget, at du strikker en enkelt dominofirkant først for at afgøre størrelsen. Mål både bredden og højden. Fx vil en domino på 12½ cm i bredden give et rygpanel på 25 cm og frontpaneler på 12½ cm hver. Sidepanelernes størrelse udregnes ved at trække 50 cm fra hoftemålet plus 5-7 cm bevægelsesvidde, delt med 2. Et hoftemål på 100 cm skal bruge sidepaneler, der måler 25-33 cm i bredden eller 50-65 m i den nederste kant.

Størrelse

Alle størrelser. Det er bredden af dominoerne, der bestemmer bredden.

Materialer

Garn

Noro Silk Garden aran (45 % silke, 45 % mohair, 10 % uld; 100 m/50 g); ca. 12 ngl.

Forslag til alternativt garn på vej.

Strikkepinde

5 mm jumperpinde. Der bruges 2 rundpinde 5 mm til ærmerne.

Strikkefasthed

16 m/32 p = 10 x 10 cm i retstrikning.

Sådan gør du

Konstruktion

Da jeg lavede prototypen på jakken, strikkede jeg forstykker og ryg hver for sig, syede skuldersømmene, satte sidepanelerne ind og strikkede til sidst ærmerne på rundpind.
Senere gik det op for mig, at jakken kunne laves sømløst, dog uden slidser.
Det gøres ved at lave forstykkets og ryggens dominopaneler og derefter samle dem ved skulderen med en kvart trekant, der samles op fra kanterne af forstykkerne og ryggen.

Indtagninger

Du tager ind i midten og i begge kanter af retsidepindene. Når der kun er 5 m tilbage, lukker du af således: 2 r sm, 1 løst af, 2 r sm, træk den løse m over, 2 r sm.

Forstykke og ryg

Der strikkes firkanter og trekanter (hele og halve dominoer) i den viste rækkefølge. Hvis du kender til dominostrikning, ved du, at der hele tiden samles masker op fra forrige hele eller halve domino.

Nr. 33 er den kvarte firkant foroven.

Halsudskæring

Da jeg havde lavet nogle stykker af disse jakker, ændrede
jeg halsudskæringen, da den var for lille og for høj. Jeg
forlængede den lidt ved at tilføje 2 trekanter, en halv
trekant (A) og en kvart trekant (B).

Ryggen ender nu med halve trekanter.
De eneste sømme er på skuldrene.

Sidepaneler

Tegningen forestiller sidepanelet, der strikkes rundt. Der er ingen slidser i siden. Masker samles op fra kanterne af dominopanelet, og det kræver lidt udregning: Hvis dominoen har 29 m, har den halve domino 14, og da panelets kanter alle (undtagen de nederste trekanter) er halve dominoer, samler du 14 m op fra hver halve domino. De nederste trekanter, nr. 29 og 30 bagpå og nr. 17 og 18 på forstykket, har 14 m, med indtagninger i begge sider på forstykket. Så når alle m er samlet op foran og bagpå, skal der slås nogle ekstra m op i den nederste kant, for at omgangen når sammen. Her skal du kende din strikkefasthed og beslutte, hvor meget ekstra vidde du har brug for.

Tegningen viser det antal m, jeg havde brug for. 3-tallet står for dobbeltindtagning (1 løst af, 2 r sm, træk den løse m over). Det giver spidser i bunden af sidepanelet. De resterende 60-65 m bliver til starten på ærmet.

Sidepanelerne strikkes rundt op til slutningen af indtagningerne i de nederste firkanter. De resterende m, minus ærmem (60-65), samles med aflukning med 3 pinde. 

   

Set bagfra, ublokket

Ærme

Ærmet strikkes rundt på 2 rundpinde. Tag 1 m ind i starten og
slutningen af hver 6. retrille.

På den oprindelige jakke er ærmet langt. Her er et billede af en jakke med kort ærme.

Om designeren

© 2015 Melody Johnson. Original titel Diamond Panel Jacket. Kun til personlig brug. Hverken opskrift eller færdigstrikket produkt må videresælges. Kontakt Melody.

Oversat af Marianne Holmen med tilladelse af designeren. Translated with permission.

Se Forkortelsesliste | Se Rettelsesliste.

Kommentarer
Har du kommentarer til denne opskrift, kan du bruge formularen nedenfor.
Spørgsmål
Spørgsmål til en opskrift? Spørg Strikkeglads venner på Facebook.
Andre henvendelser
Har du henvendelser, som ikke drejer sig om opskriften, så brug venligst vores kontaktformular.

Print Friendly, PDF & Email

4 kommentarer til “Dominojakke med sidepaneler”

Skriv en kommentar