...
Hjem » Strikkeopskrifter » Kirsebærblomster

Kirsebærblomster

Sokker med blomsterranker, der snor sig op ad foden og benet. De strikkes i 2 kontrastfarver. Der er gode diagrammer til mønsterstrikket. Her i uld med forstærkning af polyamid på pinde 2½ mm.
Sværhedsgrad: Høj | Tidsforbrug: Højt | Pinde: 2½

Af Tiina Kuu

Størrelse

Hvis du følger strikkefastheden, passer sokkerne til en gennemsnits kvindefod. Omkredsen kan tilpasses ved at ændre strikkefastheden. Længden af fod og ben kan justeres i mønstret.

Materialer

Garn

Novita Venla Fingering (75 % wool, 25 % polyamid; 420 m/100 g); off-white (G) og foretrukken farve (her rød eller grøn) (K); 50 g af hver.

Ethvert strømpegarn i fingering vægt kan bruges.

Anbefalet garn (Mayflower.dk): Mayflower 1 Class

Strikkepinde

Rundpind 2½ mm, mindst 80 cm lang til magic loop.
Sokkerne kan også strikkes med strømpepinde, 2 korte rundpinde eller en minirundpind.
Det er vigtigt at vælge den pindetykkelse, der kræves for at opnå strikkefastheden.

Tilbehør

Stoppenål.

Strikkefasthed

36 m/36 p = 10 x 10 cm i mønsterstrik.

© junjunjun

Teknikker

Elastisk aflukning: Bryd begge garner med en ende på ca. 1 m af G. *Med stoppenålen trækker du G gn de første 2 m fra højre mod venstre (stram ikke for meget). Så trækker du G gn den første m fra venstre mod højre og lader den glide af pinden*. Gent fra * til *, til der er 1 m tilbage på pinden. Træk G gn den sidste m og den første m i omg (allerede aflukket) fra højre mod venstre, og til sidst trækker du G gn masken på pinden fra højre mod venstre og lader den glide af pinden.
Fold og vend: Træk garnet frem. Tag den næste m løst af som vr. Træk garnet tilbage. Sæt masken på venstre p. Vend.

Mønstre

Bølgerib: 1 r med G, 1 vr med K.
Stribemønster: 1 r med G, 1 r med K.

Forkortelser

G: Grundfarve.
K: Kontrastfarve.

Diagrammer

Diagram A


Diagram B


Diagram C

Tegnforklaring

Læs instruktionerne grundigt igennem og læg mærke til diagrammerne og boksene med forskellig farve i diagrammerne. Gentagelserne har en blå ramme, hælflappen en rød, mens de pinde, der evt. skal erstattes med et alternativt diagram i benet, har grøn og orange ramme.

Diagrammerne læses nedefra og op, fra højre mod venstre på rets og venstre mod højre på vrangs. Første halvdel af hoveddiagrammet strikkes på pind 1 (omgangsstart) og sidste halvdel på pind 2 (omgangsslut).

Sådan gør du

Tå og fod

 • Slå 24 m (= 12 m på hver af pindene) op med G. Hvis du vil have en bredere tå, kan du slå 32 m op. Strik en halv omg (= ny omgangsstart).
 • Start K og strik efter diagram A. Start fra p 1, hvis du har slået 24 m op, og fra p 3, hvis du har slået 32 m op.
 • Følg diagram A, til foden måler ca. 7 cm mindre end ønsket fodlængde. Hvis du kommer til p 76 i diagram A, skal du ikke gå videre til p 77, men starte en ny mønstergentagelse med p 45.

Hæl

 • Marker den p, hvor hælflappen startes. På p 1 strikker du efter diagram A på den markerede p. Strik de første 5 m på p 2 efter diagram A på den markerede p og sæt maskerne over på pind 1. Sæt de 4 sidste m på p 2 over på p 1 (= 27 m på p 2 og 45 m på p 1).
 • Snoning af de 2 farver: Husk at sno trådene ved hver vending i hælflappen og hælvendingen. Hvis du drejer dit arb mod højre, bliver trådene automatisk snoet: Hold fast i trådene og drej med uret, når du vender fra rets til vrangs. Hold trådene og drej mod uret, når du vender fra vrangs til rets. I hælflappen tager du den første m løst af og strikker den næste m, således at den anden tråd ”fanges”. I hælvendingen strikker du den første m som angivet, således at den anden tråd ”fanges”.
© Tesha

Hælflap og hælvending

 • Strik hælflappen efter diagram A, maske 42-68. Forts ikke ud over p 75 i diagram A til hælflappen, men start forfra på p 60, hvis det er nødvendigt. Gent p 60-75 i den røde boks så ofte som nødvendigt.

Hælflappen strikkes frem og tilbage over de 27 m på pind 2 således:

 • P 1 (rets): Som m 42-68 i diagram A på den markerede p, vend.
 • P 2 (vrangs): 1 løst af, sno G og K, strik som m 67-42 på næste p i diagram A, vend.
 • P 3 (rets): 1 løst af, sno G og K, strik som m 43-68 på næste p i diagram A, vend.
 • Gent p 2-3, til der i alt er 22 p på hælflappen, og du lige har strikket p 2.

Strik hælvendingen på p 2 således:

 • P 1 (rets): 1 løst af, sno G og K, strik hælflap, til der er 2 m tilbage, fold og vend i G, vend.
 • P 2 (vrangs): sno G og K, strik hælflap, til der er 2 m tilbage, fold og vend i G, vend.
 • P 3 (rets): sno G og K, strik hælflap, til der er 1 m tilbage til den foldede m, fold og vend i K.
 • P 4 (vrangs): sno G og K, strik hælflap, til der er 1 m tilbage til den foldede m, fold og vend i K.
 • P 5 (rets): sno G og K, strik hælflap, til der er 1 m tilbage til den foldede m, fold og vend i G.
 • P 6 (vrangs): sno G og K, strik hælflap, til der er 1 m tilbage til den foldede m, fold og vend i G.
 • Gent p 3-6, til der er 1 ustrikket m + 6 foldede m på hver side af hælvendingen og 13 m i hælmønster i midten, og du lige har strikket en vrangp.
 • Forts med at strikke rundt på rets.

Bagsiden af hælen

 • Strik de 13 midterste m i hælvendingen iflg hælflapmønstret (m 49-61 i diagram A). Strik de næste 7 m i stribemønster (alle foldede par strikkes som 1 m). Langs hælflappens venstre kant strikker du 12 m op i stribemønster. Strik de 4 første m på pind 1 iflg diagram A (m 69-72) på den p, der er markeret som start på hælflappen, og sæt maskerne over på p 2.
Her er det nødvendigt at trække vejret et øjeblik og forstå det følgende: Forts blomstermotivet på hælflappen så længe som muligt (der er instruktioner for den sidst mulige p at starte en ny blomst på). Dog erstattes blomstermotivet i diagram A (m 50-60 på p 44-75) med stribemønster på begge sider af bagsiden af hælen. Med andre ord: Strik det diagonale blomstermønster som beskrevet, men begynd ikke på den midterste blomst bagpå (se bill.) 
 • © Emma Karvonen

  Strik maskerne på p 1 som m 1-41 på næste p i diagram A. Langs højre kant af hælflappen strikker du 12 m op som m 42-53 af diagram A på samme p, som du lige har strikket på pind 1. Husk at erstatte den midterste blomst med stribemønster, hvis det er nødvendigt. Strik de 27 hælmasker således (strik alle foldede par som 1 m): 1 r i K, sæt markør 1, strik de næste 25 hælmasker som hælflapmønstret, sæt markør 2, strik de sidste 17 m på pind 2 som m 56-72 på diagram A på samme p, som du lige har strikket på pind 1 og i starten af pind 2. Husk at erstatte den midterste blomst med stribemønster, hvis det er nødvendigt.
 • Sæt de sidste 5 m på pind 1 over på pind 2 (= 36 m på pind 1 og 60 m på pind 2, hvoraf 18 m er før markør 1, 25 m er ml markørerne og 17 m er efter markør 2).
 • Herfra strikker du med pind 1 som m 1-36 i diagram A. Efter p 76 går du over til p 77-120 eller 77-112 af alternativet i diagram C til p 109-112, hvis du ønsker kortere ben.

På pind 2 strikker du hælen således:

 • P 1: Strik de første 18 m som m 37-54 i diagram A. Husk at erstatte den midterste blomst med stribemønster, hvis det er nødvendigt. Flyt markør 1. Strik 2 r dr sm i G, strik hælflapmønster, til der er 2 m tilbage før markør 2; start ikke en ny blomst, hvis der er færre end 23 m tilbage ml markørerne, men strik stribemønster i stedet. Strik 2 r sm i G og flyt markør 2. Strik de sidste 17 m på pind 2 som m 56-72 i diagram A. Husk at erstatte den midterste blomst med stribemønster, hvis det er nødvendigt.
 • P 2: Strik de første 18 m som m 37-54 i diagram A. Husk at erstatte den midterste blomst med stribemønster, hvis det er nødvendigt. Flyt markør 1. Strik 1 r i G, strik hælflap, til der er 1 m tilbage til markøren; start ikke blomstermotivet, hvis der er færre end 23 m tilbage ml markørerne, men strik i stedet i stribemønster. Strik 1 r i G og flyt markør 2. Strik de sidste 17 m på pind 2 som m 56-72 i diagram A. Husk at erstatte den midterste blomst med stribemønster, hvis det er nødvendigt.
 • Gent p 1 og 2 på pind 2, til der er 3 m tilbage ml markørerne, og du lige har strikket p 2, men ikke er nået til diagram A p 92, eller du lige har strikket diagram A p 92 med 3 eller flere m ml markørerne.
Hvis du stadig har 3 eller flere m tilbage ml markørerne, og du skal videre til p 93, skal du i stedet bruge diagram B til p 93-103, da du ellers vil strikke ind i blomstermotivet. Strik indtagningerne som beskrevet, men erstat diagram A p 93-103 med diagram B, til der er 3 m tilbage ml markørerne.
 • Strik den sidste indtagning på pind 2 således: Strik de første 18 m som m 37-54 i diagram A (eller diagram B). Husk at erstatte det midterste blomstermotiv med stribemønster, hvis det er nødvendigt. Fjern markør 1. Tag 1 løst af, 2 r sm i G, træk den løse m over (= 2 m taget ind). Fjern markør 2. Strik de sidste 17 m på pind 2 som m 56-72 i diagram A (eller diagram B). Husk at erstatte den midterste blomst med stribemønster, hvis det er nødvendigt.

Ben og manchet

 • Strik efter diagram A til p 108. Erstat p 93-103 med diagram B, hvis det er nødvendigt. Når du er færdig med p 108, skal du strikke enten diagram A p 109-120 (langt ben) eller diagram C p 109-112 (kort ben).
 • Strik 12 omg i bølgerib (eller til manchetten har den ønskede længde). Luk af med G med elastisk aflukning (se ovenfor) eller en hvilken som helst ensfarvet eller tofarvet aflukningsmetode.

Færdiggørelse

 • Gennemvæd sokkerne helt og stræk mønstret på begge ledder.
 • Fjern overskydende vand ved at rulle sokkerne i et håndklæde.
 • Læg dem derefter fladt og stræk dem i de rette mål.
 • Lad dem tørre helt.
 • Hæft alle ender.

 Om designeren

© 2017 Tiina Kuu. Original titel Call Them Cherry Blossoms. Kun til personlig brug. Hverken opskrift eller færdigstrikket produkt må videresælges. Kontakt Tiina.

Oversat af Marianne Holmen med tilladelse af designeren. Translated with permission.

Se Forkortelsesliste | Se Rettelsesliste.

Kommentarer
Har du kommentarer til denne opskrift, kan du bruge formularen nedenfor.
Spørgsmål
Spørgsmål til en opskrift? Spørg Strikkeglads venner på Facebook.
Andre henvendelser
Har du henvendelser, som ikke drejer sig om opskriften, så brug venligst vores kontaktformular.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar