Hjem » Strikkeopskrifter » Stormfugl

Stormfugl

Flot, stort sjal strikket i 4 afdelinger, hvoraf det ene er ned hulmønster. Der er tegning af konstruktionen og gode diagrammer at strikke efter. Her lavet i alpaca og uld, men en silkeblanding ville også være fin. Pinde 3.
Sværhedsgrad: Mellem | Tidsforbrug: Mellem | Pinde: 6½

Af Tiina Kuu

Størrelse

Sjalet på billedet måler:
Bredde: 100 cm (vingefang).
Højde: 55 cm (fra nakke til midterste spids).

Materialer

Garn

Rowan Fine Lace (80 % alpaca, 20 % merinould; 400 m/50 g); farve: Teal; 1-2 ngl. 

Forslag til alternativt garn på vej.

Strikkepinde

Rundpind 3 mm, mindst 60 cm lang, eller ønsket tykkelse til din størrelse og dit garn.

Strikkefasthed

16 m/26 p = 10 x 10 cm i glatstrikning (efter blokning).
Strikkefastheden er dog ikke afgørende.

Kommentarer

Figur 1: Konstruktion af Stormfugl-sjalet (afdelinger og strikkeretninger).

Sjalet strikkes fra nakken til den nederste kant og består af 4 Afdelinger (figur 1). Afdeling A er i hulmønster, de 2 B-Afdelinger er i glatstrikning og er ens, Afdeling C er i glatstrikning, men ellers identisk med Afdeling A. Afdeling A og C kan derfor erstattes med hinanden.

Der er en retstrikket kant på 3 masker i hver side. Kantmaskerne er ikke med i diagrammerne. Afdelingerne adskilles af en glatstrikket maske, som i diagrammerne er grå.

Diagrammerne strikkes fra højre til venstre på retsiden og fra venstre til højre på vrangsiden. Den røde firkant viser gentagelsen af mønstret. Bemærk, at i Diagram A er der også på vrangsiden masker, der slås om pinden (p 6, 16 og 26). Tilsvarende udtagninger laves i Afdeling C på de samme pinde.

Sådan gør du

  • Slå 3 m op og strik 8 p ret.
  • Efter p 8 vender du ikke arb, men strikker 3 m op langs siden af det strikkede rektangel og 3 m fra opslagskanten = 9 m. Vend.

Startpinde

  • P 1 (vrangs): 3 r, 3 vr, 3 r.
  • P 2 (rets): 3 r, slå om, *1 r, slå om*. Gent fra * til * yderligere 3 gange, 3 r.
  • P 3 (vrangs): 3 r, 7 vr, 3 r.

Fra p 4 strikker du maskerne mellem de retstrikkede kantmasker således: På retp strikkes Afdeling A 1 gang, Afdeling B 2 gange og Afdeling C 1 gang. På vrangs strikkes Afdelingerne i omvendt rækkefølge.

Diagrammer

Diagram A

Diagram B1 og B2

Diagram C1

Diagram C2

Diagram D

Tegnforklaring til diagrammer

Afdelingerne strikkes således:

Afdeling A: Strik Diagram A 1 gang fra start til slut og derefter p 11-30 yderligere 3 gange og til sidst p 11-28 yderligere 1 gang. Bemærk, at når du starter på Diagram A p 19 for sidste gang, er der ændringer i diagrammerne i Afdeling B og C.

Afdeling B: Strik Diagram B1 i gang og derefter p 7-10 yderligere 22 gange (= 51 m i hver B-Afdeling mellem de masker, der adskiller Afdelingerne). Derefter strikkes B-Afdelingerne efter Diagram B2 (som starter, når du lige er færdig med Diagram A p 19 for sidste gang i Afdeling A).

Afdeling C: Strik Diagram C1 1 gang og derefter p 9-18 yderligere 8 gange (= 119 m mellem kantmaskerne og den m, der adskiller Afdelingerne C og B). Derefter følger du Diagram C2 (som starter, når du lige har strikket Diagram A p 19 for sidste gang i Afdeling A, og du lige er startet på Diagram B2 i begge B-Afdelingerne).

Kant

Når du er færdig med Diagram B2 og C2, og du lige har strikket p 28 i Afdeling A, starter du på kanten.

  • Til kanten har du kun brug for Diagram D. Strik maskerne mellem de retstrikkede kanter efter Diagram D. Gentagelsen i den røde firkant strikkes 31 gange. Gent Diagram D p 1-2 i alt 4 gange.

Luk løst af fra retsiden.

Færdiggørelse

Gennemvæd sjalet i lunkent vand og blok det omhyggeligt. Lad det tørre helt. Hæft alle ender.

Om designeren

© 2012 Tiina Kuu. Original titel Myrskylintu. Photos: Emma Karvonen. Kun til personlig brug. Opskriften må ikke videresælges. Hvis du ønsker at sælge de færdigstrikkede produkter, er det ok, men jeg vil være glad, hvis du nævner mit navn som designer og giver lidt af det, du tjener, til velgørende formål. Kontakt Tiina.

Oversat af Marianne Holmen med tilladelse af designeren. Translated with permission.

Se Forkortelsesliste | Se Rettelsesliste.

Kommentarer
Har du kommentarer til denne opskrift, kan du bruge formularen nedenfor.
Spørgsmål
Spørgsmål til en opskrift? Spørg Strikkeglads venner på Facebook.
Andre henvendelser
Har du henvendelser, som ikke drejer sig om opskriften, så brug venligst vores kontaktformular.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar