...
Hjem » Strikkeopskrifter » Fylgje

Fylgje

Meget smukt, stort sjal eller slag lavet af firkanter og trekanter. Denne version er med striber. Det er nemt at strikke, men konstruktionen kan være lidt udfordrende. Her i forskellige typer uldgarn på pinde 4½.
Sværhedsgrad: Høj | Tidsforbrug: Højt | Pinde: 4½

Af Astrid Colding Sivertsen

Fylgje-sjalet strikkes i stribede, mangefarvede moduler. Der bruges nogle tricks til at undgå alt for mange ender, der skal hæftes.

Sjalet starter med en række trekanter og firkanter, derefter strikkes der flere firkanter ud fra de første. Ingen moduler skal sys sammen.

Da også kanten består af moduler, var det nødvendigt at opfinde en ny måde til at samle de retstrikkede paneler, der støder op til hinanden. Det blev til en hæklet samling, som også pynter.

I nordisk mytologi er en fylgje en dyreånd, der kommer til dig, når du har brug for det.

Størrelse

One size.

Færdige mål

Rød/lilla version

Bredde: 227 cm.
Højde: 115 cm.

Blå/grøn version

Bredde: 214 cm.
Højde: 106 cm.

Materialer

Garn

Rød/lilla version

(G) Kauni Wool 8/2 Solids (100 % uld; 600 m/150 g); farve NN1; 2 ngl.
(K) En blanding af forskellige garnrester:
Kauni Wool 8/2 Effektgarn (100 % uld, 600 m/150 g).
Karen Noe Design Shetland Wool (100 % uld, 215 m/50).
Hjelholts Uldspinderi Dansk Pelsuld 8/2 (100 % uld, 390 m/100 g).
Læsø Uldstue Klitgarn (100 % uld, 400 m/100 g).

Blå/grøn version

Midgaards Have Fenris (100 % uld, 450 m/100 g);
(G) Natural white; 2 ngl.
(K) Forskellige mininøgler, naturfarvet med indigo, planter og svampe, i alt hvad der svarer til 2 ngl.

Her ses sjalet i sportsgarn (rød/lilla version) og i fingering-garn (blå/grøn version), men både tyndere og tykkere garn kan bruges, da det er let at tilpasse størrelsen.

Anbefalet garn (Rito.dk): Scheepjes Our Tribe
Alt garn med lange farveskift kan bruges.

Strikkepinde

Rød/lilla version

4½ mm jumperpinde.
4½ mm rundpind, 80 cm, til kanterne på modul 1, 9, og 15.

Blå/grøn version

4 mm jumperpinde.
4 mm rundpind, 80 cm, til kanterne på modul 1, 9 og 15.

Brug altid den pindetykkelse, der kræves for at opnå strikkefastheden.

Tilbehør

Hæklenål 4-5 mm.
1 maskemarkør.
Stoppenål.
Garnrester.

Strikkefasthed

Rød/lilla version

14 m/24 p = 10 x 10 cm i glatstrikning.
15 m/30 p = 10 x 10 cm i retstrikning.

Blå/grøn version

16 m/26 p = 10 x 10 cm i glatstrikning.
17 m/34 p = 10 x 10 cm i retstrikning.

Forkortelser

1 ud: Strik ret i forreste og bageste løkke af samme m = 1 m taget ud.
G
: Grundfarve.
K: Kontrastfarve.

Kommentar

Hvis du erstatter garnet med noget andet, skal garnforbruget af alle kontrastfarver tilsammen være det samme som forbruget af G.

Konstruktion

Fylgje strikkes i moduler. Du starter med en trekant (Modul 1). En firkant (Modul 2) strikkes ud fra trekanten, og så skifter du mellem trekanter og firkanter, til du har 5 trekanter. Sjalets lange kant udgøres af en række trekanter.

Resten af sjalet (Modul 10 til 15) strikkes som firkantede moduler ud fra firkanter. Kanten dannes som en naturlig fortsættelse af nogle af modulerne, og masker samles op og strikkes fra resten af modulerne. Kantmodulerne samles til sidst ved at hækle gennem sideløkkerne af retmaskerne.

I diagrammet angiver de tykke, grå linjer, hvor der samles masker op, og pilene viser strikkeretningen.

Striber

Når du skifter garn på hver anden p, skal du ikke bryde garnet. Lad det garn, du ikke bruger, hænge ned i siden og lad det nye garn følge med op i siden foran det gamle garn. Stram ikke for meget.

Kontrastfarver

Kontrastfarverne består af mange forskellige små ngl garn i forskellige farver. Strik så få eller så mange p i en farve, som du har lyst, og skift så til den næste farve.

Start af nyt garn

Når du starter på en ny farve, lader du en lang hale hænge, når du strikker den første m med den nye farve. Så lægges den lange hale sammen med garnet, der strikkes med, og der strikkes ca. 5 m med dobbelt garn. Enden kan derefter bare klippes af – det er ikke nødvendigt at hæfte den yderligere.

Sammenstrikning af moduler  

  

Når du skal starte på nye moduler, strikker du masker op. Vend rets mod dig selv. Når det er med en ny farve, bruges en variant af garnskift med fordobling.

Det sted, hvor du skal samle masker op, vises ved de grå streger i diagrammet, og maskerne samles op og strikkes fra højre side af den grå streg.

Stik venstre p fra venstre mod højre ind i ‘bulen’ længst til højre og fold masken. Strik 1 m ret over på højre p. Forts med at  strikke ca. 5 masker op, 1 m pr. ‘bule’. Strik så masker op langs resten af modulet, til du har det rette antal masker, og du har samlet masker op i alle ‘bulerne’.

Hæftning af ender på retsiden

Selv om du gør ovenstående, er der stadig ender, der skal hæftes. Hvis du hæfter enderne på vrangsiden af retstrik, bliver vrangsiden ikke pæn at se på. I stedet kan du hæfte på retsiden. Tråd stoppenålen med garnenden og følg en tråd af garnet på retsiden. Stik nålen ind i en ‘bule’. Træk garnet igennem og stik så nålen ind i ‘benene’ på masken ovenover. Træk garnet igennem og forts på samme måde med at følge den samme tråd et par masker. Træk så garnet om på vrangsiden og klip det af.

Garnender, der hæftes på retsiden bliver usynlige på begge sider, og det betyder, at vrangsiden bliver næsten lige så pæn som retsiden.

Venstre-hjørnemaske

Når du strikker en venstrefirkant, bruges en speciel hjørnemaske for at lukke det inderste hjørne af firkanten.

Der er 45 m fra en tidligere firkant på venstre p, mens 44 m er samlet op og sidder på højre p. Der er en ‘bule’ tilbage på venstre side af de 44 m. Stik venstre p ind i venstre side af ‘bulen’. Strik 2 r dr sm i den opsamlede ‘bule’ og første m på venstre p. Du har nu 45 m på højre p og 44 m på venstre p.

Udtagninger i kanten

Drejede omslag, der hælder mod højre eller venstre

Når du strikker kanten, laver du udtagninger i hjørnet af parvise, drejede omslag og en retmaske i midten. I omslaget, der hælder mod højre, er det garn, der er tættest på venstre p, øverst. I omslaget, der hælder mod venstre, er den del af garnet, der er tættest på venstre p, nederst.

Aflukning

Der bruges en strikket variation af denne aflukning ved at strikke alle m ret. Dette gør kanten elastisk.

Sammenhækling af kantmoduler

Kantmoduler færdiggøres for sig. Sy den aflukkede kant på nabomodulerne sammen. Brug garnenderne fra aflukningen og sy ind i den aflukkede m længst til højre på nabomodulet forfra. Derefter ind i den aflukkede m, som garnenden kommer fra. Træk garnet igennem og hæft det på vrangsiden med et knaphulssting. Klip ikke garnet til. Stik en hæklenål gennem ‘bulerne’ i retrillerne i G på de to kantmoduler. Det ene modul har 7, det andet 6. Start og slut med ‘bulerne’ på modulet med 7.

Hækl i de opsamlede ‘buler’ med garnenden: Læg garnet over hæklenålen og træk den gennem to af de opsamlede m. Til resten af maskerne fører du garnet over hæklenålen og trækker den gennem en af de opsamlede m. Hækl løst, så maskerne ikke trækker kanten sammen. Brug resten af garnenden til at lukke hullet pænt:

Tilpasning

Sjalet består af moduler med 45 m og 5 trekanter i den lange kant. Hvis du vil lave et stribet sjal, skal disse to tal være ulige.

Det er let at ændre antallet af moduler. Hvis du fx strikker med en strikkefasthed med flere masker, kan du blot lave 7 eller 9 trekanter i den lange kant i stedet for 5.

Det er også muligt at ændre antallet af m i hvert modul til et andet, ulige antal. Lad os kalde det N. Da retstrikning er lige så højt, som det er bredt, kan du lave en firkant ved at slå N m op og strikke N retriller.

Hvis du bruger et andet N, skal bredden af kanten også ændres. I tilfældet med de 45 m er kanten på 14 retriller, så den er derfor 14/45 = 31 % af modulet. Hvis du fx strikker et sjal med 30 m pr. modul, laver du 9 retriller, og hvis du laver et sjal med 60 m, laver du 18 retriller. I kanten kan du have et lige eller ulige antal retriller, men bemærk, at et lige antal fordobler retrillerne i G i hjørnerne, hvilket et ulige antal ikke gør.

Når der samles op til kant, samler man 63 m op på hver trekant i sjalet med N=45 m. For andre maskeantal skal der samles et andet antal kantmasker op, fx:

N=25, strik 35 m op.
N=30, strik 42 m op.
N=35, strik 49 m op.
N=40, strik 56 m op.
N=45, strik 63 m op-
N=50, strik 70 m op.
N=55, strik 77 m op.
N=65, strik 91 m op.
N=70, strik 99 m op.

Hvis du vil lave et sjal uden striber, fx en version med farveblokke, kan antallet af trekanter langs den lange side og maskeantallet N godt være lige.

Sådan gør du

I Knitty er der masser af detaljebilleder af strikningen af modulerne.

Modul 1

Slå 45 m op med K.

Trekant

 • P 1 (vrangs): Ret.
 • P 2 (rets): Skift til G, ret.
 • P 3: Ret.
 • P 4: Skift til K, 2 r sm, ret pinden ud = 1 m taget ind.
 • P 5: Ret.
 • P 6: Skift til G, 2 r sm, ret pinden ud = 1 m taget ind.
 • P 7: Ret.
 • Gent p 4-7, til der er 3 m tilbage, strik så p 4-5 endnu en gang = 2 m.

Trekanten er nu 44 retriller høj og starter og slutter med retriller i K
Bryd K og hæft enden, men lad de 2 m sidde på pinden.

Modul 2

Firkant på trekant

 • G: 2 r sm, strik 44 m op langs venstre side af trekanten, du lige har lavet = 45 m.
 • P 1 (vrangs): Ret.
 • P 2 (rets): Skift til K, ret.
 • P 3: Ret.
 • P 4: Skift til G, ret.
 • P 5: Ret.
 • Gent p 2-5, til firkanten er 44 retriller i højden. 
 • Strik p 2-3 endnu en gang. Firkanten er nu 45 retriller høj og starter og slutter med retriller i G.

Bryd begge garner, hæft ender og sæt de 45 m på en garnrest.

Modul 3

 • K: Med rets vendt mod dig strikker du 45 m op langs højre side af den firkant, du lige har lavet. Strik en trekant.

Modul 4, 5, 6 og 7

 • Modul 4 laves som Modul 2, men strikkes op langs venstre side af Modul 3.
 • Modul 5 laves som Modul 3, men strikkes op fra højre side af Modul 4.
 • Modul 6 laves som Modul 2, men strikkes op fra venstre side af Modul 5.
 • Modul 7 laves som Modul 3, men strikkes op fra højre side af Modul 6.

Modul 8

 • Modul 8 laves som Modul 2, men strikkes op fra venstre side af Modul 7.
 • Lav et farveskift i rækkefølgen af K for at markere forskellen mellem midte og kant på sjalet.

Kant

 • P 1 (rets): Skift til K, ret.
 • P 2 (vrangs): Ret.
 • P 3: Skift til G, ret.
 • P 4: Ret.
 • Gent p 1-4 yderligere 6 gange.

Luk af med G og bryd garnet med en ende på 50 cm.

Modul 9

 • Modul 9 laves som Modul 3, men strikkes op fra højre side af Modul 8.
 • K: 2 r sm, bryd garnet og træk enden igennem. Bryd G. Hæft begge ender.

Du har nu 5 trekanter (Modul 1, 3, 5, 7 og 9) med 4 firkanter imellem (Modul 2, 4, 6 og 8).

Modul 10

 • Sæt de 45 m fra Modul 6 tilbage på venstre p. 
 • K: Med rets vendt mod dig strikker du 44 m op i ‘bulerne’ på venstre side af Modul 8. En ‘bule’, den, der er tættest på Modul 7, er tilbage på Modul 8. Strik en venstre-hjørnemaske.

Du har nu 45 m på højre p (Modul 10) og 44 m på venstre p (Modul 6).

Venstrefirkant

 • P 1 (vrangs): Ret.
 • P 2 (rets): G: Strik ret, til der er 1 m tilbage af Modul 10. Strik 2 r dr sm i den sidste m og nabomasken fra Modul 6. Vend.
 • P 3: Ret.
 • P 4: K: Strik ret, til der er 1 m tilbage af Modul 10. Strik 1 r dr sm i den sidste m og nabomasken fra Modul 6. Vend.
 • P 5: Ret.
 • Gent p 2-5, til firkanten er 45 retriller høj, og alle m i Modul 6 m er væk. Firkanten starter og slutter med retriller i K.

Bryd garnerne og hæft ender. Sæt 45 m på en garnrest.

Modul 11

 • Sæt de 45 m fra Modul 4 tilbage på venstre p. 
 • K: Med rets vendt mod dig strikker du 44 m op i ‘bulerne’ på venstre side af Modul 6. Den ‘bule’, der er tættest på Modul 5, forbliver på Modul 6. Strik en venstre-hjørnemaske. Du har nu 45 m på højre p (Modul 11) og 44 m på venstre p (Modul 4).
 • Strik en venstrefirkant.

Modul 12

 • Sæt de 45 m fra Modul 2 over på venstre p. 
 • K: Med rets vendt mod dig strikker du 44 m i ‘bulerne’ på venstre side af Modul 4. Den ‘bule’, der er tættest på Modul 3, forbliver på Modul 4. Strik en venstre-hjørnemaske. Du har nu 45 m på højre p (Modul 12) og 44 m på venstre p (Modul 2).
 • Strik en venstrefirkant.

Lav et farveskift i rækkefølgen af K for at angive forskellen mellem sjalets midte og kant.

Kant

 • P 1 (rets): Skift til G, ret.
 • P 2 (vrangs): Ret.
 • P 3: Skift til K, ret.
 • P 4: Ret.
 • Gent p 1-4 yderligere 5 gange, bryd K og hæft enden, gent derefter p 1-2 yderligere 2 gange. 

Luk af med G og bryd garnet med en ende på 50 cm.

Modul 13

 • Sæt de 45 m fra Modul 11 tilbage på højre p. G: Saml 45 m op i ‘bulerne’ på siden af Modul 12 og strik dem.

Højrefirkant

 • P 1 (vrangs): 44 r, 2 r sm i sidste m af Modul 13 og nabomasken fra Modul 11. Vend.
 • P 2 (rets): K: Ret.
 • P 3: 44 r, 2 r sm i sidste m af Modul 13 og nabomasken fra Modul 11. Vend.
 • P 4: G: Ret.
 • P 5: 44 r, 2 r sm i sidste m af Modul 13 og nabomasken fra Modul 11. Vend.
 • Gent p 2-5, til firkanten er 45 retriller høj, og alle m i Modul 11 m er væk. Firkanten starter og slutter med retriller i G.

Bryd garnet og sæt de 45 m på en garnrest.

Modul 14

 • Sæt de 45 m fra Modul 10 tilbage på højre p.
 • G: Saml 45 m op i ‘bulerne’ på siden af Modul 11 og strik dem.
 • Strik en højrefirkant.

Lav et farveskift i K for at angive forskellen mellem sjalets midte og kant.
Strik så kanten af Modul 14 ligesom kanten på Modul 8.

Modul 15

 • Sæt de 45 m fra Modul 13 tilbage på venstre p. 
 • K: Med rets vendt mod dig strikker du 44 m op i ‘bulerne’ på venstre side af Modul 14. Den ‘bule’, der er tættest på Modul 11, forbliver på Modul 14. Strik en venstre-hjørnemaske. Du har nu 45 m på højre p (Modul 15) og 44 m på venstre p (Modul 13).

Strik en venstrefirkant. Sæt ikke de 45 m på en garnrest, men lad dem sidde på pinden.

Kant på modul 15

 • G: Saml 45 m op langs kanten på Modul 15 og strik dem, sæt en markør. Saml en ekstra m op i hjørnet, strik ret pinden ud = 91 m.
 • P 1 (vrangs): Ret.
 • P 2 (rets): K: Strik ret til markør, drejet omslag mod højre, flyt markør, 1 r, drejet omslag mod venstre, ret pinden ud = 2 m taget ud.
 • P 3: Ret.
 • P 4: G: Strik ret til markør, drejet omslag mod højre, flyt markør, 1 r, drejet omslag mod venstre, ret pinden ud = 2 m taget ud.
 • P 5: Ret.
 • Gent p 2-5 yderligere 5 gange, strik derefter p 4-5 endnu en gang = 117 m. 

Luk af med G og bryd garnet med en ende på 50 cm.

Kant på modul 2

 • K: Saml 45 m op og strik dem.
 • P 1 (vrangs): Ret.
 • P 2 (rets): G: Ret.
 • P 3: Ret.
 • P 4: K: Ret.
 • P 5: Ret.
 • Gent p 2-5 yderligere 5 gange, strik derefter p 2-3 endnu en gang.

Luk af med G og bryd garnet med en ende på 50 cm.

Kant på modul 13

 • Som kant på Modul 2.

Kant på modul 1

 • G: Saml 45 m op langs den oprindelige opslagskant og strik dem, sæt en markør, saml 63 m op langs trekantens kant og strik dem = 108 m.
 • P 1 (vrangs): Ret.
 • P 2 (rets): K: Strik ret til 1 m før markør, drejet omslag mod højre, 1 r, flyt markør, drejet omslag mod venstre, ret pinden ud = 2 m taget ud.
 • P 3: Strik ret til 2 m før markør, 1 ud, ret pinden ud = 1 m taget ud.
 • P 4: G: Strik ret til 1 m før markør, drejet omslag mod højre, 1 r, flyt markør, drejet omslag mod venstre, ret pinden ud = 2 m taget ud.
 • P 5: Strik ret til 2 m før markør, 1 ud, ret pinden ud = 1 m taget ud.
 • Gent p 2-5 yderligere 5 gange. Strik p 4-5 endnu en gang = 147 m. 

Luk af med G og bryd garnet med en ende på 50 cm.

Kant på modul 3

 • K: Saml 63 m op langs trekantens kant og strik dem.
 • P 1 (vrangs): Ret.
 • P 2 (rets): G: Ret.
 • P 3: Ret.
 • P 4: K: Ret.
 • P 5: Ret.
 • Gent p 2-5 yderligere 5 gange. Strik p 2-3 endnu en gang. 

Luk af med G og bryd garnet med en ende på 50 cm.

Kant på modul 7

 • Som kanten på Modul 3.

Kant på modul 5

 • G: Saml 63 m op langs trekantens kant og strik dem.
 • P 1 (vrangs): Ret.
 • P 2 (rets): K: Ret.
 • P 3: Ret.
 • P 4: G: Ret.
 • P 5: Ret.
 • Gent p 2-5 yderligere 5 gange. Strik p 4-5 endnu en gang. 

Luk af med G og bryd garnet med en ende på 50 cm.

Kant på modul 9

 • G: Saml 63 m op langs den lange side af trekanten og strik dem, sæt markør, saml 45 m m op lange den korte side = 108 m.
 • P 1 (vrangs): Ret.
 • P 2 (rets): K: Strik ret til markør, drejet omslag mod højre, flyt markør, 1 r, drejet omslag mod venstre, ret pinden ud = 2 m taget ud.
 • P 3: Strik ret til markør, 1 løst af, 1 r, 1 ud, ret pinden ud = 1 m taget ud.
 • P 4: G: Strik ret til markør, drejet omslag mod højre, flyt markør, 1 r, drejet omslag mod venstre, ret pinden ud = 2 m taget ud.
 • P 5: Strik ret til markør, 1 løst af, 1 r, 1 ud, ret pinden ud = 1 m taget ud.
 • Gent p 2-5 yderligere 5 gange. Strik p 4-5 endnu en gang = 147 m. 

Luk af med G og bryd garnet med en ende på 50 cm.

Kant på modul 10

 • G: Saml 45 m op og strik dem.
 • P 1 (vrangs): Ret.
 • P 2 (rets): K: Ret.
 • P 3: Ret.
 • P 4: G: Ret.
 • P 5: Ret.
 • Gent p 2-5 yderligere 5 gange. Strik p 4-5 endnu en gang. 

Luk af med G og bryd garnet med en ende på 50 cm.

Færdiggørelse

Hækl kantmoduler ved siden af hinanden sammen (se Kommentar).
Hæft alle ender på rets.
Vask sjalet i lunkent vand med uldvaskemiddel og lad det tørre fladt. Stræk det ikke og sæt ikke nåle i – klap det i form i de ønskede mål.

Om designeren

© 2017 Astrid Colding Sivertsen. Original titel Fylgje. Kun til personlig brug. Trykt i Knitty Winter 2017. Hverken opskrift eller færdigstrikket produkt må videresælges. Kontakt Astrid Colding Sivertsen.

Oversat af Marianne Holmen med tilladelse af designeren. Translated with permission.

Se Forkortelsesliste | Se Rettelsesliste.

Kommentarer
Har du kommentarer til denne opskrift, kan du bruge formularen nedenfor.
Spørgsmål
Spørgsmål til en opskrift? Spørg Strikkeglads venner på Facebook.
Andre henvendelser
Har du henvendelser, som ikke drejer sig om opskriften, så brug venligst vores kontaktformular.

Print Friendly, PDF & Email

En kommentar til “Fylgje”

 1. Flot og spændende sjal, som jeg håber at få tid til at strikke 😀
  Tusind tak for opskriften 🙂

  Svar

Skriv en kommentar